Doorgaan naar artikel

Elektraprijzen hoog ondanks hausse zonne-energie

De Nederlandse elektraprijzen zijn hoog, ondanks dat we record na record breken met de opwekking van zonne-energie De stijging van de prijzen geldt voor zowel de korte- als de langetermijnprijzen.

Deze week en afgelopen week zijn in Nederland veel productielocaties voor elektriciteit gesloten, waardoor we zijn aangewezen op de aanvoer uit onze buurlanden. In deze landen zijn de prijzen hoog. Dat heeft te maken met de prijs van kolen, die door de grens van 100 dollar per ton is gebroken. Reden voor deze prijsstijgijging is de grote vraag vanuit Azië. In de markt wordt voornamelijk gewezen op eventuele productieproblemen, waardoor het aanbod niet optimaal zou zijn. Maar de zorgen in de media over het beperkte aanbod lijken meer bedoeld om de aandacht af te leiden van de toename van vraag naar kolen in Azië, omdat deze info niet goed is voor het imago.

Inter-Europese prijsstelling

In Nederland hebben we op vier na alle kolencentrales gesloten, dus zouden we van de stijging van de kolenprijs ook niet veel last moeten hebben. Of toch wel? We hebben namelijk een inter-Europese prijsstelling. Nederland levert elektra aan buurlanden en andersom, waardoor we genieten van elektra uit onder meer Duitsland, waar het gebruik van kolen nog vrij normaal is. En ook ervaren we hogere kosten omdat de vraag in Azië extreem is.

De prijs voor een kuub gas is in tijden niet meer zo hoog geweest zeker voor deze periode van het jaar

Azië stuwt gasprijs op

Gasprijzen in Azië liggen momenteel op een hoog niveau. Dit komt omdat er veel vraag is naar vloeibaar gemaakt gas (LNG) in de Aziatische landen. Het is mede deze grote vraag die zorg voor een prijsopdrijvend effect op de gasmarkt. Neem hierin mee dat de Europese gasopslagen nog lang niet op niveau zijn voor de komende winter en juist nu gaan gaspijpleidingen gepland of niet gepland in onderhoud, waardoor er minder gas naar Europa stroomt.

De prijs voor een kuub gas is in tijden niet meer zo hoog geweest zeker voor deze periode van het jaar. Ondanks dat de prijzen voor de korte termijn stevig zijn gestegen, blijven de prijzen voor de lange termijn redelijk stabiel.

Olieprijs verder gestegen

De olieprijs is verder gestegen en de vraag naar ruwe olie zal tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis liggen. Maar de lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën kan er voor zorgen dat de crisis toch langer zal aanhouden, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het IEA verwacht dat de mondiale vraag naar olie in de laatste twee kwartalen van dit jaar circa 300.000 vaten per dag lager zal uitvallen dan eerder voorspeld, omdat de vaccinatiecampagnes in armere landen zoals Brazilië, India en Maleisië weinig vooruitgang boeken. Volgens analisten is er wel ruimte voor de OPEC+ om de productie op te voeren vanaf de tweede helft van het jaar. Maar zolang dit niet gebeurt, is er duidelijk opwaarts potentieel voor de olieprijzen.

De omstreden Keystone XL-pijplijn, die dwars door een natuurreservaat van Canada naar de Verenigde Staten zou komen, gaat definitief niet door. Nadat eerder al de Amerikaanse president Joe Biden de vergunning had ingetrokken, heeft ook het Amerikaanse energiebedrijf TC Energy zich teruggetrokken uit het project.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin