expertblog

‘De echte waarde van groenten en fruit’

We krijgen steeds meer tools en kennis in handen om gerichter te sturen op inhoudsstoffen van gewassen.

Op dit moment lijkt het einde van alle coronamaatregelen in zicht. De terrassen zijn weer open en we zijn weer enthousiast over het maken van vakantieplannen. Intussen vragen we ons toch wel nog af of dit nu echt de laatste keer was dat alles op slot ging. Ook hebben we het over welke goede dingen we nou geleerd hebben in de coronatijd.

Gezonde leefstijf en voeding

Iets wat heel vaak aan bod kwam tijdens de afgelopen periode was het belang van een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Hoewel we allemaal weten dat groenten en fruit een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid, maken we hier nog onvoldoende gebruik van. Vanuit het Improvement Centre neem ik deel in het project De waarde van groenten en fruit. Het project heeft als doel om de inhoudsstoffen te relateren aan gezondheidseffecten, wat essentieel is om de gezondheid van groenten en fruit uiteindelijk te kunnen verwaarden.

Meer sturen op inhoudsstof gewas

In onze onderzoeksprojecten streven we altijd naar het realiseren van een optimale productie en kwaliteit. Productie is hierin objectief goed meetbaar, maar het bepalen van kwaliteit richt zich vooral op de uiterlijke kenmerken, terwijl de echte waarde in het product zelf zit. In de teelt krijgen we steeds meer tools en kennis in handen om gerichter sturing te geven aan het gewas.

Als ik vooruit kijk, zullen deze twee thema’s steeds meer met elkaar integreren en gaan we op basis van teeltkennis meer sturen op inhoudsstoffen in het gewas. Zo kan de consument een keuze maken op basis van de echte waarde van groenten en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.