teeltgeluid

‘Tomatenplanten vroeg getopt’

Vanwege de omschakeling naar hybridebelichting deze zomer zijn de planten in zowel de belichte als onbelichte teelten al getopt bij VW Tuinderijen in Loenhout.

“In de belichte teelt zijn de planten van Sevance en het eerste deel van Portento in week 17 getopt”, zegt teeltmanager Lynn Vermeiren van VW Tuinderijen in Loenhout. “Een week voorafgaand daaraan is de laatste tros eruit gehaald om het toppen op vijf bladeren mogelijk te maken. Bij het tweede deel van Portento is in week 17 de bovenste tros eruit gehaald en zijn de planten een week later ook op vijf bladeren getopt. Het toppen gebeurt in twee delen om spreiding van de laatste oogst midden juni (eind week 24) te hebben. Ook willen we aan het eind van de teelt nog goede productkwaliteit leveren, zonder gescheurde vruchten en geen neusrot met de laatste trossen.”

Nachttemperatuur omhoog

Bij alle teelten is de voornachttemperatuur verhoogd. In de belichte teelt een week eerder dan de onbelichte. De voornacht van Sevance is in week 18 van 14,5 naar 16 graden verhoogd. Ook is deze bij Portento van 13,5 naar 15 gezet. Bij Romindo is deze in week 19 van 14,5 naar 16 graden verhoogd. “Als een plant is getopt, gaat deze de energie wel meer in de vruchten stoppen en worden ze makkelijker grover. We hoeven de gewassen dan ook iets minder generatief te sturen. In deze tijd wordt sowieso met het klimaat generatief gestuurd, omdat het overdag warmer wordt”, aldus de teeltmanager.

In week 18 was de productie in de belichte teelt lager door minder doorkleuring van de vruchten. “Vermoedelijk komt dat door de koude nachten.” In week 19 was de productie weer terug op het normale niveau van 1,8 tot 1,9 kg/m2. In de eerste week van mei is ook gestart met de oogst van de laatste aangehouden stengels. Hierdoor gaat de productie verder omhoog en zal naar verwachting vanaf week 21 boven de 2 kg/m2 komen.

Door plaatselijk een keer te spuiten met Affirm is Tuta nu weer onder controle

Tuta niet uit de hand laten lopen

In de belichte tomatenteelt is op enkele plekken Tuta geconstateerd. Door plaatselijk een keer te spuiten met Affirm is deze plaag nu weer onder controle. Vorige week is deze bespuiting een keer herhaald, zodat deze plaag niet uit de hand loopt. De uitgezette Macrolophus komt goed op gang. Op sommige plekken in de kas komt toch witte vlieg opzetten. Dit is met een plaatselijke bespuiting van Oberon en Admiral behandeld.

Korte onbelichte teelt

In de onbelichte teelt van Romindo is een enkele witte vlieg waargenomen, die de Macrolophus goed aan kan. Ook bij deze teelt is in week 17 de bovenste tros eruit gehaald en een week later getopt. “De laatste drie trossen zijn niet meer gesnoeid, omdat het een korte teelt is waarbij we tot week 24 met een zo goed mogelijke productie een rendabele teelt willen hebben. De eerste oogst was in week 11.” De productie in de onbelichte teelt is goed. Het vruchtgewicht ligt momenteel tussen de 110 en 115 gram en dat is goed. Op het einde van de teelt wordt een vruchtgewicht van 120 gram verwacht.

Op tijd klaar zijn met oogsten

Vermeiren: “Met het oog op het einde van de teelt is het belangrijk om zo goed mogelijk bij te zijn met het oogsten. Zo wordt de plant ontlast en gaat er meer energie naar de overige vruchten, die nog aan de plant hangen. Van zowel Sevance, Portento als Romindo ligt de uitgroeiduur rond de 60 dagen. Deze moeten we nog zien terug te brengen naar 42 dagen. Dit gaan we doen door in week 19 ethyleengas toe te passen. We starten met een lichte dosering en als het met het oog op de uiteindelijke afpluk nodig is om de uitgroeidagen te verkorten, gaan we de dosering opvoeren.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.