Prijzen gas en elektra houden elkaar hoog

Sjors de Bruijn
De gasprijs blijft door het koude weer gevoelig voor opwaartse druk. Prijs van elektra gaat daarin mee.

De stijgende kosten van de CO2-emissierechten en kolen zijn debet aan het stijgende karakter van de langetermijncontracten voor elektra. Reden voor deze stijgingen zijn onder meer de stijgende prijs van daggas. Dat stijgt doordat de temperaturen in Europa afgelopen maand en begin mei zich onder de gemiddelde niveaus van voorgaande jaren bevinden. Ook zal in de zomer veel vraag naar gas zijn om de wintervoorraden weer bij te vullen, de vulgraad van de bergingen in Nederland is in jaren niet zo laag geweest als vandaag de dag.

Als gevolg van de hogere gasprijs is de vraag naar kolen toegenomen. Deze kunnen in de huidige markt beter concurreren met gas. Hierdoor zijn ook meer CO2-certificaten nodig om de toenemende uitstoot door kolencentrales af te dichten, waardoor de prijs van de certificaten stijgt.

Afhankelijkheid Russisch gas

De Europese Unie heeft er een beleidsbelofte van gemaakt om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen door steun aan nieuwe bevoorradingsbronnen, zoals gas uit Azerbeidzjan en door nieuwe infrastructuur voor de invoer van vloeibaar gemaakt gas (LNG). Russisch gas blijft echter interessant voor Europese kopers, gezien de lage productiekosten en de betrouwbaarheid op lange termijn.

Eind 2021 kan de Nord Stream 2-pijpleiding gereed zijn en zou Rusland een nog grotere leverancier van aardgas kunnen worden. Volgens analisten zal de Noorse gasaanvoer via leidingen naar Europa ondertussen geleidelijk met 50% afnemen de komende 20 jaar. Nog steeds is het te koud voor de tijd van het jaar in Europa. Weerdeskundigen verwachten oplopende temperaturen voor de komende weken. Dan zou de prijs voor daggas eindelijk weer wat omlaag kunnen.

Weinig verschil tussen piek- en daluren

De korte termijncontracten voor elektra bevinden zich op een relatief stabiele koers zijwaarts, met per dag soms grote verschillen, die wel binnen een gelijke bandbreedte bewegen. Wat wel opvallend is, is dat de prijs van piek en dal nauwelijks verschil vertoont. Doordat de zon op de dag zijn werk doet maar niet in de nacht, wordt er in de nachten voornamelijk opgewekt met duurdere fossiele brandstoffen, met als resultaat een hoge prijs voor de daluren.

Olieproductie neemt weer toe

Opec+ heeft vorige week bekendgemaakt dat alle aangesloten landen de productie komende drie maanden geleidelijk mogen verhogen met 2 miljoen vaten per dag. De belangrijkste reden voor deze productieverhoging zijn de economische stimuleringsregelingen die belangrijke landen in het vooruitzicht stellen. Tevens is er veel optimisme over de vaccinatieprogramma’s tegen corona. Veel analisten vragen zich af of het allemaal niet te positief gekleurd wordt. Nieuwe oplevingen van het Covid 19-virus in India en in Azië geven een ander beeld dan dat wat de olielanden geven.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.