teeltgeluid

‘Groei en zetting paprika’s blijven achter’

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk wordt begin week 21 met smart gewacht op zonniger, warmer en groeizamer weer voor de paprika’s.

John van der Voort: “Het gaat moeizaam. Als er net een groot zetsel vanaf is, verwacht je dat de groei en zetting weer vlot terug komen na afloop van zo’n hoge productie. Maar vanwege het heel koude en donkere weer blijven die groei en zetting achter op wat je normaal gewend bent rond deze tijd van het jaar. Met dit slechte voorjaar heb je een derde zetsel dat er trager af komt dan het tweede zetsel. Al mogen we over de kwaliteit en de grofheid daarvan zeker niet klagen.”

Nog veel aan het schermen

“Je probeert er met het kasklimaat het beste van te maken, maar je hebt toch ook de natuur van buiten nodig.” Er wordt een nachttemperatuur van 18 graden Celsius aangehouden. Overdag is dat 21 graden. “Daarbij zijn we, in mijn ogen, vanwege de kou nog veel aan het schermen in de nacht. Normaal rond deze tijd, met een vrij fors gewas en vochtiger teeltomstandigheden, deed je dat al niet meer.”

Minder gewaswerk

Ook aan het heel makkelijk realiseren van de gewenste CO2-niveaus is te merken dat de luchtramen minder open staan dan gebruikelijk rond deze tijd. Op de gewasarbeid heeft het koude en donkere weer eveneens invloed. “Je verwachtte meer werk te gaan krijgen, maar iedere week valt dat mee. Of gezien de groei waarop we zitten te wachten, kun je eigenlijk beter zeggen dat dit ons tegenvalt.”

EC niet te laag laten worden

De beperkte instraling heeft ook effect op de daarop afgestemde watergift. Er wordt niet te vroeg gestart en op tijd weer gestopt. De EC is vrij hoog. “Maar dat is nu niet zo erg. We hebben de EC, met deze weersomstandigheden, ook bewust niet al te laag gehouden.”

Spint lastig beheersbaar

Het moeilijke voorjaar qua weersomstandigheden heeft ook zijn invloed op de plaagontwikkeling. “Met een heel hoge noordenwind was spint moeilijk te beheersen. Nu is het wel weer goed onder controle, maar het heeft heel veel aandacht gevraagd. Je moest het veel nalopen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.