Energiemarkt stijgt verder door

Sjors de Bruijn
Prijzen van gas en stroom stijgen mee met die van CO2-emissierechten. Prijs olie lijkt ook te stijgen.

De prijs voor een kuub gas is in een korte periode flink gestegen. Op de dagmarkt wordt nu zo’n 26 cent betaald voor een kuub gas. Ook prijzen in de nabije toekomst lijken hoger uit te vallen dan aan het begin van dit jaar.

Nog altijd ligt het niveau van de gasvoorraden achter op de gasvoorraad van afgelopen jaar rond deze tijd. Een hoge gasvraag, voornamelijk door een te koud voorjaar, ligt aan de oorzaak van het lage niveau op dit moment. Enige ruimte voor de prijs om omlaag te gaan is mogelijk, als de exporterende landen hun productie gaan opvoeren en op de markt zetten. De komende maand valt voor alsnog alleen de Noorse productie weg door gepland onderhoud.

Stroom mee met CO2-prijs

Analisten zien dat zowel de gasprijs als de prijzen voor elektra op de korte en lange termijn meegaan met de prijs van de CO2-emissierechten. De prijs van de CO2-emissierechten staat na een ongekende opmars nu op een recordhoogte. Volgens de Europese Commissie moet de prijs van de CO2-emissierechten echter nog verdubbelen, om ervoor te zorgen dat de productie van elektra hoofdzakelijk zonder fossiele brandstoffen zal plaatsvinden. Het gevolg hiervan kan zijn dat de elektraprijzen nog met 30% stijgen voor wat betreft de commodityprijs.

Een verdere stijging van de stroomprijs kan uit de hoek van de netbeheerders komen. Volgens PwC zal de factuur van de netwerkbedrijven in de toekomst ook met mogelijk 50% gaan stijgen om zo de investeringen welke noodzakelijk zijn voor de elektrificatie van Nederland te kunnen bekostigen.

Minder zon en wind

De weersomstandigheden bepaalden ook afgelopen week de prijs voor de kortetermijncontracten en dan met name negatief. Dat komt doordat het in Europa nog altijd relatief koud is voor de tijd van het jaar en het aanbod wind en zon tegenvalt vergeleken met de laatste jaren. De langetermijncontracten werden ook afgelopen week getroffen door stijgende CO2-prijzen en de stijging van de algemene grondstoffen op de financiële beurzen.

Cyberaanval in VS op oliepijplijn

De Verenigde Staten zijn hard getroffen door de cyberaanval afgelopen week op de Colonial Pipeline. Dit is een belangrijke pijpleiding aan de oostkust voor het transport van benzine, diesel en kerosine in de Verenigde Staten. Door de paniek die ontstond, zijn mensen massaal benzine en diesel gaan hamsteren. Door de grote vraag werden voorraden niet op tijd aangevuld en stegen de prijzen aan de pomp.

De olieprijs is door deze aanval niet van zijn plaats gekomen en bleef redelijk stabiel de afgelopen week. De vraag naar olie en de economieën in de Verenigde Staten en Europa trekken naar verwachting sterk aan. India zal op korte termijn de belangrijkste rem op de prijzen zijn, aldus sommige analisten.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.