teeltgeluid

‘EC-mat zakt; sein dat paprika weer gaat groeien’

Met zonnig en wat warmer weer, komt de groei terug in het paprikagewas van Arie Jongeleen in Dongen.

Jongeleen: “Begin april is het heel rustig geweest met de groei. Je kunt dan wel in een kas telen, maar ik zeg altijd: als je buiten het gras niet ziet groeien, dan groeit het gewas binnen ook niet.”

De zetting ging wel gewoon door. Daardoor liep de plantbelasting op ten opzichte van de gewasgroei. “Het gewas hing te vol voor de tijd van het jaar.” De goede prijzen voor paprika gaven echter geen aanleiding om aan vruchtdunning te gaan denken. “Met zulke hoge prijzen ga je er geen groene vruchten tussenuit snijden.”

Geen sneeuwschade

De eerder sterk afwisselende donkere en zonnige weersomstandigheden hebben het niet extra lastig gemaakt in de teelt. De voorafgaande sneeuwval maakte het wel even spannend. Jongeleen: “Bij de eerste sneeuwvlokken hebben we het scherm een stuk open gedaan, om de sneeuw van het dek af te stoken. De buistemperaturen zijn daarbij omhoog gehaald, want de gewenste kastemperatuur haalde je toch niet meer. Sneeuw lijkt zo vederlicht, maar je hebt al snel een zware laag waarvan je een hoop ellende kunt krijgen. Op een zondag is het scherm helemaal open gegaan. En op maandag was de sneeuw gelukkig helemaal weg.”

Minder grof zetsel

Het tweede zetsel is minder grof geweest dan Jongeleen normaal gewend was. “Niet dat het slecht was. We hebben geen 70‘ers gesneden. Maar we hadden bij de rode Marduro ook niet overdreven veel 90‘ers, waar je er normaal meer van kunt hebben in die periode. De groene Frasier bleef wel grof.”

Beginnende doorkleuring

Toen de groei sterker terugliep, nam het aantal bloemen en de zetting ook af. Halverwege week 17 loopt de productie nog iets voor op vorig jaar. “Het zal nu wel even wat rustiger worden met oogsten. Groene vruchten hangen er genoeg, maar rode wat minder. Al zie ik links en rechts alweer wat bruine. Dus de productie zal toch nog redelijk doorgaan”, zegt de teler.

Coating op kasdek

In week 15 is weer een diffuse coating op het kasdek gespoten. Iets eerder dan vorig jaar. “Met wat minder groei en nu zonnig weer is het toch wel gunstig dat het er al op zit.” Als temperatuurinstellingen houdt Jongeleen overal 16 en 21 graden aan. Met de wkk doseert hij zoveel mogelijk CO2.

De watergift loopt met de instraling mee. “De EC in de mat is wat aan het zakken. Dat is een sein dat het gewas weer gaat groeien. Hij eet zijn elementjes netjes op.”

Schermregeling

Waar de teler eerder weersafhankelijk nog veel handmatige correcties bij het schermen toepaste, kan hij dat nu grotendeels aan de schermregeling overlaten. Die staat ingesteld op een relatief verschil tussen buitentemperatuur en stooktemperatuur. “Alleen als het heel koud is, wil ik hem wat later open laten gaan. Al moet je daar rond deze tijd mee opletten, omdat anders het vocht snel te hoog gaat oplopen.” Rond 7.15 uur loopt het scherm in deze tijd open. In de komende periode neemt het aantal schermuren met de huidige scherminstellingen vanzelf verder af.

Beetje last van spint

De meeste plagen houden zich rustig. “Met het schrale weer hebben we wel een beetje spint gehad. We moesten even bijspuiten en hebben extra roofmijten ingezet.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.