teeltgeluid

‘Het is anti-groeiweer’

De gewasgroei bij Harry van Winden valt tegen in week 15.

Van Winden: “De gewasgroei is minimaal. Zo mooi als de maand april vorig jaar was, zo erg valt het weer nu tegen. Het is ‘anti-groeiweer’. Maar als we weer twee weken verder zijn, dan zal de groei wel weer terug zijn.”

Binnenkort gaat hij nog een blaadje plukken om het gewas open te houden, bij de teelt die het langst (tot eind mei) moet blijven staan. De vroegste plantingen staan nog vrij kaal. Op de nieuwste tuin gaan de planten er op 7 en 14 mei uit voor de tweede teelt. “We planten daar in tweeën. Dat past bij de leveringsafspraken die we hebben, en het komt ook beter uit met de arbeidsplanning. Gewas slopen, opruimen of opnieuw planten: je hebt dan elke week wat te doen.”

Bij het oogsten snijdt Van Winden tijdelijk wat meer rommel en zwarte vruchten erbij. “We hebben tijdens de eerdere mooie weersomstandigheden een heel zwaar zetsel gekregen. Als het daarna dan slecht weer wordt, dan heb je meer rommel en narigheid erbij. En Proloog geeft toch al makkelijker zwarte vruchten.”

Zuivere CO2

Met koud weer en sneeuw- of hagelbuien gaat het scherm eerder dicht of later open. Anders wordt het te koud in de kas, waar een vochtkier van een paar procent staat ingesteld. Na een voornacht van 17 graden Celsius, gaat de temperatuur in de nacht in schuine lijn omhoog naar de dagtemperatuur van 20 graden. Er wordt 500 ppm zuivere CO2 gedoseerd, met 150 ppm extra op licht erbij. De CO2-toediening gaat geregeld uit. “Met dit weer, waarbij je weinig lucht, kun je de CO2-niveaus vrij makkelijk vasthouden.”

EC daalde een punt

De EC zit in week 15 weer rond de 3 mS/cm. “Daarvoor was de EC ineens een punt gekelderd, als gevolg van het gewas dat leger kwam te staan.” Bij de watergift wordt rond 22.00 uur nog een nachtbeurt gegeven. “Als je aan de matweegschaal ziet dat het gewas daarna in de nacht 7 tot 10% is ingeteerd, dan weet je dat het ’s morgens weer dorst heeft.”

Lage plaagdruk

Een Pythium-aantasting in het begin van de teelt is niet verder uitgebreid. “Het is gestopt en verder rustig gebleven met Pythium.” Ook de druk van plagen valt mee. “We zitten best goed met de biologie. We hebben wel een spintplekje gehad, waar extra biologie is bijgezet, maar ook dat is weer onder controle.”

Of registreer je om te kunnen reageren.