teeltgeluid

‘Productie komkommers stabiel, ondanks koude weer’

Komkommerteler Arthur van Geest heeft de stamvruchten geoogst van een 22 januari-planting met Proloog op een bijgekochte tuin.

Er zijn 6-stammers aangehouden. “We zijn nu met de eerste rankvruchten bezig”, zegt Van Geest. De overgang van stam naar rank verloopt goed. “We hebben een paar dagen wat minder gesneden, maar we hebben nooit helemaal zonder komkommers gezeten.”

Het gewas staat goed in balans. Ongeveer de helft van de sortering bestaat uit 40‘ers. “Voor de maand maart is het nu nog koud. Het is nog geen voorjaarsweer. Al blijft de productie best stabiel.”

Vochtiger in kas

Op de nieuwe tuin hanteert de teler dezelfde temperatuurinstellingen als in de naastgelegen kas met een eind december-planting. De dag wordt gestart op 20,5 graden, om later op de dag op te lopen naar 21 graden. Na een voornacht van 19 graden staat de nanacht op 19,5 graden ingesteld. Het scherm gaat overdag boven 6 graden buitentemperatuur open, met 2 graden verlaging bij voldoende instraling. “Want het begint in deze tijd al wel vochtiger te worden in de kas.”

Er wordt 600 ppm aan CO2 gedoseerd. Als er minimaal 5% lucht staat, mag ook de CO2 uit de wkk-rookgassen de kas in. De verwachting is dat rond 1 juli geothermie-warmte beschikbaar komt.

Her en der spint

Op de oude tuin is aan plagen een beetje spint te vinden. Van Geest: “Hier een daar kom je een plekje tegen. We hebben al volop Phytoseiulus ingezet. We zijn nu ook de eerste feltiella’s aan het uitzetten. Op de erbij gekomen tuin hebben we nog helemaal geen ongedierte gevonden.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.