Prijscorrectie op oliemarkt

Op alle energiemarkten sloeg het stijgend sentiment om naar daling, olie zelfs fors.

Een rustig einde van de winter voor de gasmarkt die wat heen en weer laveerde en ondanks een koud weekend kwam de prijs voor een kuub aardgas na dit weekend een cent lager uit dan vorige week. Gasvoorraden zijn nog voor 26 procent gevuld en zullen de komende maanden tot aan de winter weer aangevuld worden.

Verenigde Staten

Of we richting 2022 gebruik kunnen maken van aardgas uit Rusland via de veelbesproken Nord Stream 2-pijpleiding blijft nog onzeker. Washington heeft alle bedrijven die betrokken zijn bij het door Gazprom geleide Nord Stream 2-gaspijpleidingproject met sancties gedreigd, wat aangeeft dat er ten minste één segment van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten is waar de regering Biden het beleid van de regering Trump zal voortzetten.

Energiezekerheid

De Verenigde Staten wil het liefst zijn eigen LNG (vloeibare aardgas) aan Europa verkopen. Dat is echter veel duurder dan het Russische gas. Washington is daarnaast bang voor te nauwe banden tussen de EU en Rusland. Daarom beweren de Amerikanen dat de energiezekerheid van Europa in gevaar komt als Nord Stream 2 in gebruik wordt genomen, wat exact het tegendeel lijkt van de waarheid, want de pijpleiding wordt daar nu juist voor aangelegd.

Verwachting: de korte termijn kan een lichte daling mogelijk zijn. Lange termijn kan licht oplopen.

Lichte daling elektra

De langetermijncontracten voor elektra zijn licht gedaald door het uitblijven van verdere stijging op de financiële beurzen. Het is niet zo dat de koers van elektra direct is gelieerd aan de beurzen, maar hoe groter het vertrouwen op de beurs hoe meer stroom er nodig zal zijn, is de simpele redenatie van de handelaren in de onderliggende grondstoffen.

Onrustig net

De kortetermijnprijzen zijn gemiddeld iets gedaald, maar opvallend is dat de prijs midden op de dag geregeld lager is dan in de daluren. Een reden hiervoor is de onregelmatige productie door zon en windinstallaties. Ook de aanvoer vanuit Groot-Brittannië en Noorwegen is er niet door een defect aan de kabels op de zeebodem tussen deze twee landen, hierdoor is het net in Nederland extra onrustig.

Verwachting: de prijs voor de korte termijn kan licht dalen door milde weersomstandigheden, de langetermijncontracten kunnen stabiel blijven.

Olie anticipeert op vertraging economie

De prijs van ruwe olie daalde donderdag met meer dan 7%, iets wat sinds april 2020 niet meer was gebeurd. De daling wordt toegeschreven aan een combinatie van verschillende factoren: winstneming door speculanten, een sterkere dollar en verminderde hoop op vaccinaties in Europa. Volgens een analist zou een langere vaccinatiecampagne in Europa, als gevolg van vertragingen en toegenomen aarzeling, het herstel van de vraag naar olie dit jaar kunnen vertragen.

Het aantal olie- en gasplatforms in de Verenigde Staten is deze week met 9 toegenomen. Het totale aantal actieve olie- en gasplatforms in de VS staat nu op 411, dat zijn er nog steeds 361 minder dan vorig jaar rond deze tijd.

Verwachting: als onzekerheden blijven, kan de olieprijs zich handhaven op het huidige niveau.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.