Optimisme regeert de energiemarkt

De gasprijs stijgt mee met olie en elektra. Daggas is nu zelfs twee keer zo duur als vorig jaar om deze tijd.

In navolging van andere energiemarkten, loopt ook de aardgasmarkt momenteel op, mogelijk gevoed door optimisme van de aanwakkerende wereldeconomie. Koudere temperaturen die de komende weken voorspeld zijn en oplopende gasprijzen, doen geloven dat de winter terug van niet weggeweest is. De prijs voor een kuub gas is de afgelopen week weer opgelopen, nadat het een voorzichtige daling had ingezet na een periode van extreme kou in februari, ook de korte termijn gaat mee in deze stijging.

Verwachting: korte termijn kan nog licht stijgen en de lange termijn is vrij stabiel.

Elektra duurder dan vorig jaar

Door de grote aanvoer van wind hebben de windmolens een hoge productie gerealiseerd. De prijzen van de daghandel zijn hierdoor ook fors lager geweest, tot zelfs negatieve uurtjes op zaterdag. Over het algemeen is het prijsniveau wel hoger dan verleden jaar, mede doordat de prijs van daggas bijna dubbel zo hoog is in vergelijking met verleden jaar, wat met name van invloed is op de elektradaghandel. Voor de langetermijncontracten is het stijgen van de CO2-emissieprijzen van belang. Deze prijzen zijn gestegen, waardoor ook de elektraprijzen voor de lange termijn zijn gestegen.

Verwachting: de prijs voor de langetermijncontracten kan nog oplopen in navolging van de CO 2 -emissieprijzen. De kortetermijncontracten kunnen het huidige niveau handhaven of zelfs licht dalen.

Olie blijft stijgen

Optimisme lijkt momenteel de mondiale oliemarkten te beheersen. Analisten lijken ervan overtuigd dat herstel van de vraag in de tweede helft van 2021 een zekerheid is. Hoewel optimisme op dit moment de markt kan beheersen, zou het neerwaartse, zogeheten bearish sentiment zeer binnenkort terug kunnen keren naar de oliemarkten. Bij de huidige prijzen zal het aanbod zeker toenemen, terwijl de vraag verre van gegarandeerd is.

Verwachting: waarschijnlijk een lichte correctie van de oliemarkt de komende week.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.