Olieprijs stijgt door na besluit OPEC

Sjors de Bruijn
De olieprijs steeg na de OPEC-vergadering verder en gas steeg een beetje mee.

De grote olieproducerende landen zijn bereid om hun productie nog langer te beperken: tot eind april blijven de oliekranen gedeeltelijk dicht. Saoedi-Arabië handhaaft zelf ook nog de vrijwillige extra productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag. Het OPEC+-besluit is verrassend voor de meeste analisten. Die rekenden erop dat de landen zouden willen profiteren van de opgelopen olieprijs en juist meer olie op de markt wilden brengen. De vraag naar olie is nog steeds niet terug op het oude niveau, maar stijgt wel. Het besluit zorgde voor een stijging van 4,8% van de olieprijs in de tweede helft van de afgelopen week. De totale olievoorraden zijn volgens het Internationale Energieagentschap wel enigszins aan het dalen, maar staan nog steeds op een historisch hoog niveau.

Verwachting: de olieprijs kan het huidige niveau handhaven en zelfs nog licht stijgen als landen zich aan de gemaakte afspraken houden.

Gas stijgt beetje mee

Een lichte stijging van de prijs voor een kuub gas aan het begin van de week kan het gevolg zijn van de sterk stijgende prijs voor olie. De aanvoer van vloeibaar gemaakt gas komt steeds meer op gang en is nodig voor het vullen van de gasopslagen, waar een flinke hap uit genomen is door de afgelopen periode van kou. De komende weken krijgen we met mildere weersomstandigheden te maken, waardoor een verder afname van gas wordt verwacht en waarschijnlijk daardoor ook de druk op de dagmarkt omlaag zal gaan.

Warmtepomp op waterstof

In Groningen start volgend jaar een proef met ruim dertig huizen die verwarmd gaan worden met hybride warmtepompen, gestookt op waterstof. In het dorp Wagenborgen krijgen de woningen in plaats van de huidige cv-ketel een hybride warmtepomp eneen cv-ketel, die draait op stroom en wordt bijgestaan door waterstof als het kouder wordt. Het experiment is ook een test of het transport van waterstof door de bestaande leidingen voor problemen kan zorgen. Over tien jaar kan dit volgens de initiatiefnemers de standaard zijn in meerdere dorpen van Nederland.

Verwachting: de prijs van daggas kan dalen door de mildere weersomstandigheden, voor de lange termijn zijn weinig koerswijzigingen te verwachten.

Elektra schommelt

Ondanks de aanvoerproblemen van kolen is er door de mildere weersomstandigheden minder vraag naar deze grondstof, waardoor de prijs circa 5% is gedaald. Ook de CO2-emissierechten stonden onder druk, waardoor de prijs van de langetermijncontracten van elektra aanvankelijk daalden, maar later in de week was er toch weer een stijging te zien, mede veroorzaakt door de opgelopen prijs van daggas. De prijs van de kortetermijncontracten is hoofdzakelijk op een redelijk laag niveau geweest met één uitschieter op een dag dat er weinig wind was.

Franse kerncentrales langer mee

In Frankrijk zijn de kerncentrales aan het einde van hun levensduur gekomen, werd algemeen aangenomen. Na nieuwe onderzoeken lijkt het er echter op dat ze, met wat extra onderhoud, toch nog tien jaar langer mee kunnen. De Fransen hebben daarmee tien jaar langer de tijd om alternatieven te vinden, zoals windmolens. Zo is er onlangs groen licht gegeven voor een nieuw windpark van circa 450 MW na eerder al parken van elk circa 500 MW. Hiermee hoopt Frankrijk de leveringszekerheid zonder CO2-uitstoot te kunnen waarborgen, wat door kan werken op Europees niveau.

Verwachting: de daghandel kan dalen door de aanvoer van extra wind, de langetermijncontracten kunnen stabiel blijven in navolging van de financiële beurzen.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.