‘Luchten is rond deze tijd nog tricky’

De productie bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande neemt toe, met meer zon in het voorjaar.

“Het is de omgekeerde cyclus als in Spanje, waar onze winterteelt staat. Daar zie je de gewassen en de productie minder worden, terwijl het hier steeds meer naar je toe komt. Bij die overschakeling tussen het Spaanse en Nederlandse teeltseizoen lopen de producties van daar en hier naadloos in elkaar over”, zegt Pieter Boekestijn.

De huidige periode kenmerkt zich door wisselvallige weersomstandigheden. “Maar dat is ook wat je rond deze tijd verwacht. Iedere zonnige dag is er daarbij weer eentje, waarop je het gewas mooie dingen ziet doen”, aldus Boekestijn.

Ruimer water geven

Tijdens dagen met donker weer is de watergift in de afgelopen periode soms teruggebracht bij de diverse types pepers en snackpaprika’s. Die voorzichtigheid wordt nu minder. “De beperking van de watergift ga je in maart verder loslaten. De plant wordt dermate groot, en gaat zo veel vrucht dragen, dat er steeds een minimale watergift nodig is. In februari kon je nog wel eens een dag overslaan met een donkere dag, maar in de komende tijd loopt de EC op voordat je het weet”, vertelt Boekestijn.

Ervaring opdoen met nieuwe soorten

De range in temperatuurinstellingen ligt het hele jaar tamelijk vast, met meestal een voornacht en nanacht van 17 en 19 graden Celsius en een dagtemperatuur van 21 graden. “Bij de hoofdgewassen zie je niet zo veel spannende verschillen. Je kijkt wel vooral de nieuwe soorten aan, en je speelt daar op in. Sommige van die gewasjes wil je wat rustiger laten groeien, of ze hebben bijvoorbeeld een graadje lagere voornacht nodig”, aldus Boekestijn. “Het eerste jaar dat je ze teelt, is dat altijd wat moeilijker in te schatten. Een volgend jaar is het allemaal niet nieuw meer, en kun je beter anticiperen op specifieke ras-eigenschappen en behoeftes.”

CO2-dosering

Ook bij de hoogte van de CO2-dosering wordt een grote gemene deler gezocht voor de diverse peper-soortjes. “Die laten niet zo heel veel reactie zien op verschillen in CO2-niveaus als paprika. Toen wij in het verleden nog paprika’s teelden, wilden we nog wel eens echt doorjakkeren met CO2. Dat gebeurt nu niet meer.”

Er wordt OCAP-C02 en ketel-CO2 gebruikt. Het gebruik van dat laatste durft Boekestijn wel aan, al hangen er wel CO-melders. Dat laatste is geen overbodige luxe. “Als je één keer gewasschade hebt meegemaakt, dan denk je daar wel anders over. Ook voor de medewerkers in de kas vind ik die melders belangrijk.”

Voorzichtig luchten

Met toenemende temperaturen en luchtvochtigheden zal er steeds meer gelucht gaan worden. “Dat is in deze periode nog wel eens tricky. Als je in de kas loopt, denk je soms dat luchten al wel nodig is, maar als je buiten staat, denk je: doe toch nog maar niet. Het blijft opletten. Wat durf ik? Wat is goed voor het gewas?”

Schermdoek

Met voorspelde koudere buitentemperaturen zal het schermdoek vaker weer dicht gaan in de nacht. Tijdens de eerdere strenge vorstperiode lag het vaste AC-folie er nog in. Wel trad toen schade op door de sneeuwdruk. Stuifsneeuw kwam in een dikkere laag terecht op de laagste kas-afdelingen, naast de hogere kassen die daar later tegenaan zijn gebouwd. “Daar hebben we de nodige schade gehad. We zijn gelukkig heel goed geholpen door iedereen. Iedereen heeft topwerk geleverd, om alles weer zo snel mogelijk te herstellen.”

Luis

Bij de plagen is al vroeg de eerste luis gezien. Daartegen is flink biologie ingezet. Verder is behoorlijk cucumeris uitgezet, en is ook al drie weken gebruik gemaakt van Orius. “Tot week 10 doen we nog rustig met Orius. Die heeft toch hogere temperaturen nodig. Maar na week 10 gaan we meer gas geven met deze roofwants.”

Auteur Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.