‘Groei bij auberginegewas is nu beter’

“Door meer zonlicht de laatste weken heeft de trage groei meer tempo gekregen. De aubergines zijn nu best aardig aan het groeien”, zegt aubergineteler René Claassen in Dongen.

Half februari zijn de vruchten van de hartbloemen als eerste geoogst. Eind februari en de eerste dagen van maart werd dat gevolgd door de oogst van de eerste krans van twee aubergines. De tweede krans heeft al vier vruchten. “De aubergines zijn van mooie kwaliteit. De zetting is goed en de plant staat er goed op met vier stengels. De koppen groeien allemaal goed mee.”

Te koud en te donker

Met de sneeuwval in begin februari heeft de aubergineteler ’s nachts een kier in het gesloten scherm gehouden om de sneeuw op het dek ervan af te stoken. “Het was met 15 graden in de kas wel koud. De eerste dagen na de sneeuwval was het nog te donker en te koud om de sneeuw van het kasdek te krijgen. Buiten was het lager dan -10 graden Celsius. Toen het zonnig werd, hebben we pas de sneeuw er echt vanaf kunnen stoken. Het zonlicht was ook goed voor de plant.”

Buizen begrensd

Claassen had de buizen van de verwarming begrensd op 60 graden, omdat anders het kasklimaat te schraal wordt. “Een warme buis is goed, maar te heet niet. Dat is niet groeizaam.” Met warme buizen is het voor de planten nog niet zo koud. “Een aubergineplant op een tomatenonderstam kan wel wat kou hebben.”

Meer water geven

De stooktemperatuur ligt overdag op 20,5 graden. Vanaf 18.00 uur gaat de nachttemperatuur van 17 graden in. Vanaf middernacht gaat de temperatuur weer omhoog naar de dagtemperatuur, die bij zonsopgang bereikt is.

De aubergineteler geeft dagelijks meer dan tien druppelbeurten van 110 cc per steker. “De vruchten trekken ook aan de plant. Met het licht mee geven we meer water.”

Natuurlijke vijanden uitzetten

Voordat met biologische gewasbescherming is gestart, zijn er eerst drie rondes chemisch gespoten met Vertimec. In week 6 zijn de eerste roofmijten Transeius montdorensis in kweekzakjes tegen witte vlieg en trips uitgezet. De roofwantsen Orius en Macrolophus worden deze week uitgezet.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.