teeltgeluid

‘Stevige verdediging tegen trips’

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk is de basis weer gelegd voor het eerste zetsel van de op 10 en 11 december geplante rode paprika Vinales.

John van der Voort: “De zetting is er goed aangekomen. De bloemen zitten op het oksel waar ik ze wilde hebben. Zo’n 60 tot 70% op het derde oksel, de rest op het vierde.” Er zal nu gedund gaan worden. Boven elk oksel met zetting zal één oksel schoon gemaakt worden. Daarna zal op basis van de gewasontwikkeling gekeken worden naar het beste vervolg op die vruchtdunning. In week 5 wordt de eerste ronde indraaien uitgevoerd. “Dat is altijd behoorlijk veel werk.”

Folie verwijderd

In week 4 is het vaste foliescherm uit de kas verwijderd. “Het gewas ging te hard groeien. Het werd dus tijd om het folie eruit te halen.” Van der Voort vindt dat nog steeds een goede beslissing, ondanks dat er weer een aardige vorstperiode zit aan te komen. Het beweegbare schermdoek gaat op de dag open, zelfs al is dat op sommige sombere en regenachtige dagen soms wat moeizaam. Maar tenzij het heel koud is, probeert Van der Voort het scherm toch elke dag even open te trekken.

Het klimaat staat ingesteld op een voornacht van 17 tot 18 graden Celsius, waarna weer wordt opgebouwd naar een dagtemperatuur van 20,5 of 21 graden. Er wordt nog steeds OCAP-CO2 gedoseerd. “Dat houden we vol tot we echt gaan luchten. Dan gaat de rookgasreiniger pas weer aan.”

Toewerken naar drain

Nu de zetting er helemaal aan zit, wordt weer een normale watergift aangehouden, na wat voorzichtiger te zijn geweest. “Het vochtgehalte was vrij laag. We zijn nu weer aan het toewerken naar drain. Op een zonnige dag geven we dus lekker water. Met een donkere dag moet je wel blijven oppassen.

Meer montdorensis uitgezet

De plaagbeheersing is opgestart. “We hebben er voor gekozen om flink veel montdorensis uit te zetten. Daar zijn we kort na de laatste bespuiting van de spuitcyclus mee begonnen. Met die montdorensis hopen we een stevige verdediging tegen trips op te bouwen. Er is meer van uitgezet dan andere jaren. Dankzij dat grotere leger roofmijten kunnen we iets later beginnen met de opbouw van Orius. Dan ontwikkelt die Orius zich makkelijker.” Als er te vroeg mee wordt gestart, kan die roofwants-opbouw best moeizaam verlopen, is de ervaring. Tot nu toe is het minimaal wat er al op vangplaten aan trips is aangetroffen.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.