teeltgeluid

’Snellere gewasgroei en vlottere zetting’

“Het tomatengewas groeit nu sneller dan vorig jaar. Ook de zetting van de eerste trossen verloopt vlotter”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (N.-Br.).

De mooie planten zijn half januari, een paar weken later dan de planning was, op het plantgat gezet. Reden hiervoor was het zachte weer en de wens de plant te kunnen blijven beheersen. “Als de plant eenmaal op de mat staat, zijn we de beheersing van de plant met het water kwijt. Want doordat we iets minder water geven, dwingen we de plant om op de bloemen te werken. En dat is goed gelukt.”

De planten wortelen goed in. De tomatenteler wil de steenwolmat met 20% interen en dat is nu voor de helft bereikt. De planten krijgen gemiddeld twee druppelbeurten per dag: ’s morgens om 11.00 uur een druppelbeurt van 200 cc en ’s avonds rond 22.00 uur, afhankelijk van het weer en hoeveel de mat is ingeteerd, tussen de 100 en 150 cc met een EC van 3,6.

Sterkere tros

De driekoppige plant van het ras Sunstream heeft een mooie en sterkere tros dan vorig jaar. “De eerste tros hebben we op tien vruchten gezet en vanaf de tweede tros al op twaalf stuks. Vorig jaar was dat niet mogelijk en kwamen we niet verder dan acht vruchten of minder. We hadden toen een hapering in de bloei van de eerste tros en ook bij de tweede tros wilde het niet vlotten. Voor het oogsten als tros is een vlotte zetting nodig, anders duurt het te lang voordat de laatste vruchten rijpen en gaan de eerste vruchten al scheuren. Waarschijnlijk hebben we vorig jaar te rustig aan gedaan met de start van de teelt. De plant is nu een week sneller met bloei.”

In week 4 zijn de onderste blaadjes en dieven (opschot) van de plant afgehaald om onderin wat meer open gewas te hebben.

Lees verder onder de afbeelding

Blauwe vanglampen

Kanters: “Tot nu toe hebben we nog geen Tuta gesignaleerd. Een jaar geleden hadden we er in deze tijd al enkele honderden. De 35 extra vanglampen hebben we daarom nog niet aangezet, omdat we de Tuta niet van buiten naar binnen willen lokken. We hebben alleen de vijftien blauwe lampen boven het middenpad branden, maar daar vangen we gelukkig nog niets. Wel moeten we de lampen ’s morgens vroeg al aanzetten, anders vliegen de hommels er massaal in.”

Temperaturen

Overdag houdt de tomatenteler 20,5 graden Celsius aan. Om 8.00 uur begint het opstoken naar die temperatuur en om 13.00 uur moet deze waarde zijn bereikt. Tot 17.00 uur blijft de 20,5 graden gehandhaafd. Daarna wordt de temperatuur afgebouwd naar 12 graden, die rond 21.30 uur bereikt moet zijn. In de nanacht van 4.00 tot 8.00 uur wordt opgestookt naar 16 graden.

De minimumbuistemperatuur is minimaal 30 graden Celsius. “De laatste weken houden we de buistemperatuur tussen 9.00 en 18.00 uur op minimaal 50 tot 55 graden om het gewas overdag wat te activeren. Op zonnige dagen mag er lichtafhankelijk wel 15 graden af.”

Sterke dieven

Bij de tweekoppige plant van het ras Sweetelle is direct de eerste dief van iedere stengel aangehouden. De plant staat nu op eindafstand van 4,6 stengel/m2.

“Het gewas staat er goed en beter op dan vorig jaar. Meestal vraag je je met de dieven af wat het wordt, maar nu is 90% een mooie sterke geworden. De tweede tros bloeit. Dat is wel vlotter dan vorig jaar, maar iets langzamer dan bij Sunstream. Vorig jaar hadden we ook hier een hapering met de eerst tros. Vanwege het los plukken was dat minder een probleem dan bij Sunstream, welke we als tros oogsten.”

Gewasbeugels neerzetten

Ook bij Sweetelle zijn de onderste blaadjes eraf gehaald voor een open gewas. In week 5 zijn de gewasbeugels geplaatst, waar de gewasstengel op kunnen liggen bij de eerste zakronde. “We starten ook al vroeg met het gewas een beetje te laten zakken en goed op zijn plaats te hangen. Het voordeel hiervan is als het goed gaat we dat niet net voor de oogst hoeven te doen. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan en is ons goed bevallen.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.