teeltgeluid

‘Iets generatiever door hete buizen’

Een week zonnig weer heeft het komkommergewas bij Harry van Winden goed gedaan, na een donkere periode.

De zware sneeuwval heeft gelukkig geen zichtbare schade aan de kas veroorzaakt. “Ik heb toen wel als een speer ingesteld dat het schermdoek open bleef, om te proberen de sneeuw van het dek te stoken. Dat is aardig gelukt.”

Vruchten gesneden

Eind week 6 zijn de eerste vruchten gesneden van de 4 en 5 januari planting. Vier dagen later volgde de andere tuin al, ondanks een tien dagen latere plantdatum. “Bij die oudste tuin was het kouder, en moesten er hetere buizen in om de kas op temperatuur te houden. Daardoor staat het gewas er iets generatiever.”

Waar de eerste productie normaal vooral uit 35ers en 40ers bestond, zijn dat nu meer 30ers en 35ers. “Ze gaan nu al stapelen. Misschien had ik achteraf toch nog wat generatiever moeten sturen.”

Koppen vastzetten

In week 7 is Van Winden bezig om de planten van de laatste plantdatum vast te zetten aan de gewasdraad. De ranken komen er naar tevredenheid uit. Proloog doet dat iets makkelijker dan een ras van Enza dat hij erbij heeft staan. “Die is wat generatiever en maakt kleiner blad. Maar op zijn vrucht is hij zeker niet minder.” Er zijn 7 tot 8 stamvruchten aangehouden. “Dat moet we lukken, met het zachtere weer dat ze opgeven voor de komende periode.”

Gewasdraden iets omhoog gehaald

In de oudste tuin zitten 20 bladeren onder de draad, in een systeem waarbij met twee gewasdraden per rij een smalle V wordt aangehouden. “Dat werkt goed. Het geeft een goede lichtinval.” In de nieuwste tuin komt de stam met 18 bladeren aan de draad. Daar worden de gewasdraden tijdelijk iets omhoog gehaald vanwege de 40 centimeter hoge teeltgoten, en wordt er iets schuin aangebonden, om het gewas beter in balans te kunnen houden.

Zuivere CO2

De nacht- en dagtemperatuur staan ingesteld op 18,5 en 20 graden Celsius. “Met een stralingsverhoging tot 1 graad, die hij mag opbouwen in een traject tussen 300 en 800 joules instraling.” Er wordt 400 ppm CO2 gedoseerd, waar op licht nog 100 ppm extra bij mag komen. Er is zuivere CO2 aanwezig vanuit een centrale aanlevering, waarvoor meerdere opslagtanks in het gebied staan.

RWE-centrale

Met de te verwachten sluiting van de nabijgelegen RWE-centrale (de voormalige Amer-centrale) in de toekomst, zal er een keer een eind gaan komen aan die centrale voorziening van CO2 en restwarmte. “We zijn dus al wel aan het kijken naar alternatieve opties, zodat we straks niet ineens weer helemaal aan het gas moeten. De resultaten van de eerste proefboringen lijken gunstig voor wat mogelijkheden van aardwarmte betreft.”

Extra beurtje in koude nachten

Met zonnige dagen vragen de planten al aardig water, en krijgen ze rond de tien beurtjes per dag. “Met hele koude nachten kan de intering volgens de matweegschaal oplopen naar 10%. Daarom geven we dan om 21.00 uur nog een extra nachtbeurtje, om het watergehalte niet al te ver te laten zakken. Maar het is hier, met maximaal 9 tot 10 graden onder nul buiten, niet zo extreem koud geweest als in andere delen van het land.” De meegedruppelde EC bedraagt 3 mS/cm, wat resulteert in een EC van 3,1 in de mat.

Pythium

Bij de start zat er wat Pythium in de planten. “We hebben AAterra gedruppeld, maar daarnaast ook nog twee keer alles nagelopen om de planten aan te gieten met Previcur. Want je wilt er zeker van zijn dat het middel overal echt goed bij de wortels komt.”

Californicus tegen plagen

Tegen plagen is californicus uitgezet. Op de ene tuin is daarnaast bij 1:4 planten montdorensis geïntroduceerd, op de andere tuin is dat in eenzelfde verhouding swirskii. “We hebben op elke tuin een andere leverancier van de biologie. Dat geeft een beetje competitie. Maar de verschillende biologische gewasbescherming-strategieën doen het allebei goed.” Verder wordt preventief een biologisch Trichodera-fungicide gebruikt.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.