Gas na koudegolf in kalmer vaarwater

Sjors de Bruijn
Er is veel gas verstookt, maar toch daalde de gasprijs alweer, net als die van elektra. Olie blijft stijgen.

Door de extreem lage temperaturen van de afgelopen winterweek moest er flink gestookt worden. Halverwege de week werd er volgens berichten van de Gasunie het dubbele aan gas getransporteerd van wat er op een normale dag in de winter verbruikt wordt. Gelukkig heeft Nederland de beschikking over grote gasopslagen waar voldoende gas op voorraad ligt. Het is mede door deze voorraad en de voorspelling van oplopende temperaturen, dat de prijs voor een kuub gas in plaats van verder te stijgen, licht gedaald is op de dagmarkt aan het einde van de afgelopen week.

Gasopslagen bijvullen

Nadat LNG-tankers wekenlang Azië als losadres hebben gehad, is de aanvoer van vloeibaar gas vanuit de Verenigde Staten naar Europa weer op gang gekomen. Nu het voorjaar voor de deur staat en temperaturen weer oplopen, kan de handel in gas weer in een rustig vaarwater terechtkomen en kunnen gasopslagen weer bijgevuld worden.

Minder vraag naar elektra

Nu de kou in Europa minder is, is de vraag naar elektra afgenomen voor verwarming met elektrische apparaten. Hierdoor is de prijs van de elektra daghandel gedaald. Dit komt ook mede door de lagere prijs van het daggas, waardoor de opwek van elektra een lagere kostprijs heeft. Voor de lange termijncontracten is de nog altijd hoge CO2-emissieprijs van grote invloed op het koersverloop. De verwachting is dat de emissieprijs nog langer op het huidige niveau zal blijven of zelfs nog iets kan stijgen. Uiteindelijk is dit ook afhankelijk van de handel op de financiële beurzen, waar momenteel de koersen record na record halen.

Optimisme oliemarkt zet door

De handel in olie lijkt al een voorschot genomen te hebben op een wereld zonder een pandemie. Nadat vorige week de koers van een vat Brent-olie de 60 dollar aantikte, steeg de prijs de afgelopen week rustig verder. De Opec handhaaft nog steeds de productiebeperkingen die ervoor zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met een overaanbod van olie. Die beperkingen gelden nog voor de maanden februari en maart. Of de beperkingen nog langer van kracht blijven of dat er nieuwe afspraken komen, is nog niet bekend. Door het oplopen van de olieprijs wordt het voor Amerikaanse schalieolie producenten ook weer winstgevend om te produceren.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.