Doorgaan naar artikel

‘Sector schrikt van extra energiebelasting’

De glastuinbouw reageert zeer bezorgd op het door Rutte IV aangekondigde plannen met de energiebelasting.

Moet de glastuinbouw nu wel of niet blij zijn met het Coalitieakkoord? De sector sloeg gistermiddag al direct blij aan op de tamelijk positief opgeschreven alinea waarin de glastuinbouw in potentie een voorloper werd genoemd. Maar doorscrollend naar pagina 47 blijkt het kabinet bij het op een rijtje zetten van de kosten en baten van zijn klimaatbeleid voor 2025 niet minder dan € 145 miljoen te hebben ingeboekt als extra belastinginkomsten vanuit diezelfde glastuinbouw. Cumulatief tot aan 2030 rekent het kabinet zelfs op € 836 miljoen aan extra inkomsten.

Covenant Energietransitie Glastuinbouw

Tot datzelfde jaar 2030 moet ook het Convenant Energietransitie Glastuinbouw gaan lopen. Daar zit Glastuinbouw Nederland al het hele jaar over aan tafel bij de ministeries van LNV, EZK en Financiën. Ook Greenports Nederland, met daarin onder meer de provincies vertegenwoordigd, schuift daarbij aan.

Die onderhandelingen krijgen door die alvast door Rutte IV ingeschatte honderden miljoenen extra aan energiebelasting plots veel meer reliëf: het gáát ergens over. In de officiële reactie van Glastuinbouw Nederland op het Coalitieakkoord is voorzitter Adri Bom-Lemstra dan ook blij met onderdelen van dat akkoord, maar ‘kritischer over het voornemen om vanaf 2025 de inputvrijstelling van gas in de WKK af te bouwen en het verlaagde tarief op energiebelasting voor ketelgas af te bouwen’. “Hoe dit precies uitpakt voor de glastuinbouw is op dit moment nog onbekend en wordt de komende tijd onderzocht.”

Energierekening als een molensteen

Helder is dat het klimaatbeleid van Rutte IV ambitieus is. En dat dus óók die geprezen glastuinbouw van het gas af moet. Maar de sector schrikt van de gedachte dat dat in 3 jaar tijd al voor elkaar zou kunnen of zijn. Of zelfs zou moeten zijn, wil een teeltbedrijf niet met een energierekening als een molensteen om de nek het schip ingaan.

Glastuinbouw Nederland hoopt dat dit voorjaar al handtekeningen onder het genoemde convenant kunnen. Maar voor die tijd zal duidelijk moeten worden gemaakt hoe een heel nieuw tariefstelsel voor de energiebelasting er voor gas en elektriciteit (gebruik én opwekking) uit gaat zien. En dat er niet een ODE-domper in het kwadraat ontstaat.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin