teeltgeluid

‘Nú ons schip drijvend houden’

‘Van een bedreiging een kans maken’, dat heb ik in het verleden te vaak gehoord. ‘Niet in problemen denken maar in uitdagingen’, ook dat werd ons tuinders vaak genoeg verteld.

Dit werd echter uitgesproken door lieden die vanaf de zijlijn ons tuinders zien worstelen met bedreigingen voor hun teelt of bedrijf. Iets in de trant van de beste stuurlui die veilig aan de wal staan, terwijl de ondernemer aan het ploeteren is om zijn schip boven water te houden.

Nu een grote groep tuinders hun gasprijs tot astronomische hoogte ziet stijgen, dacht ik toch dat niemand meer zou roepen dat dit gewoon een geweldige kans is en geen bedreiging.

‘Niet klagen’

Wie schetst echter mijn verbazing, mede-columnist Dick Oosthoek. Die schrijft in zijn laatste column, in Groenten & Fruit editie 25, dat tuinders niet mogen klagen over de hoge gasprijs. We klagen niet, we vertellen de situatie zoals die is! Hij ziet echter een kans, nou ik niet! Ja, misschien voor een vakantie van drie maanden, maar daar zit ik ook echt niet op te wachten.

‘Gasprijs zien als zegen? Ik voorzie vooral veel lege kassen’

Nee, volgens Dick gaan tuinders aan de slag door deze hoge gasprijs. Hoe dan? Door aardwarmte en zonnecollectoren wordt er door hem geopperd. Als of die in één keer binnen enkele maanden voor 10.000 hectare glastuinbouw beschikbaar is. Over enkele jaren zouden we deze hoge gasprijs zien als een zegen, volgens Dick. Ik voorzie vooral veel lege kassen de komende winter.

Knappe koppen in Delft en Wageningen

En o ja, de nieuwe technieken van de knappe koppen in Delft en Wageningen zijn ook onderweg, lees ik in zijn column. Dan hoop ik dat die noviteiten toch voor 1 februari aanstaande geland zijn bij mij op het bedrijf in De Lier, want dan wil ik courgettes gaan planten.

Of registreer je om te kunnen reageren.