Doorgaan naar artikel

‘Nog lang niet af van duur gas en inflatie’

De hogere energieprijzen veroorzaken de hoogste inflatie in ons land sinds 1982. De gasprijs stijgt ondertussen door.

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek op 7 december weten. Het prijspeil in november ten opzichte van dezelfde maand in 2020 is met 5,2 procent gestegen. De gestegen gas- en elektriciteitsprijzen zijn goed voor bijna de helft (2 procentpunten) van die stijging. Nederlanders betaalden in de afgelopen maand 53% meer voor gas dan een jaar eerder. In oktober was dat nog 30,6%. De prijsstijging van elektriciteit op jaarbasis nam toe van 39,6 procent in oktober naar 74,9 procent in november.

Inflatie tot komende zomer

Dat inflatie-effect van de gestegen energieprijzen zal vrijwel zeker nog maanden aanhouden. Pas als in de zomer van 2022 de inflatie zal worden berekend ten opzichte van de ook al hoge gas- en stroomprijs van de afgelopen zomer, komen we cijfermatig in rustiger vaarwater.

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat gas en stroom dan zelfs voor deflatie gaan zorgen als de nu al maanden eigenlijk onbetaalbare prijzen weer naar een normaler peil zakken. Dat zou kunnen gebeuren als ondernemers nu energieposities verder vooruit gaan innemen en op de nu zo overspannen dagmarkt daardoor de vraag afneemt.

Voorlopig is daar nog niet zoveel zicht op. De gasprijs is de laatste vier weken op een zorgwekkend hoog peil gebleven, weer boven de 90 cent per kuub op 7 december. De weersvoorspellingen zonder kou maken minder indruk op de markt dan de vrees voor vijandigheden tussen Rusland en Oekraine en sancties van Amerika die daarop zouden kunnen volgen.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61af39d5af6a3"></iframe>

Olie duurder ondanks plus in aanbod

Naast gas en elektriciteit zijn ook motorbrandstoffen in november duurder geworden. De prijsstijging van benzine ten opzichte van november 2020 was 31,4 procent. In oktober was benzine 24,7 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde prijzen van diesel en lpg namen toe in november.

Ook aan de gestegen prijzen op de oliemarkt is nog geen einde gekomen. Nadat de OPEC+ vorige week de eerder al aangekondigde productieverhoging in januari bevestigde, is er toch nog geen daling opgetreden. De olieprijzen zijn op 6 december verder omhooggegaan, tegelijk met de verhoging van de olieprijs op de Aziatische en Amerikaanse markt door olieproducent Saoedi-Arabië. De OPEC+-landen zien kennelijk de economische gevolgen van de omikronvariant van het coronavirus niet al te somber in.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin