Doorgaan naar artikel

‘Komkommers zoveel mogelijk belichten met led’

De teeltsturing bij de belichte komkommers van Tielemans Groentekwekerij in Boekel verloopt anders dan vorig jaar. De gewijzigde strategie is het gevolg van de hoge energieprijzen.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Vorig jaar deden we ons best om zo veel mogelijk komkommers te produceren. Nu weten we hoeveel we volgens ons contract nog met zekerheid kunnen afzetten en moeten leveren. Daar richten we ons helemaal op.” Het is te risicovol om daarbovenop extra komkommers te gaan telen tegen een kostprijs die veel hoger is dan gebruikelijk, en waarvan de kans dus groot is dat afnemers die prijs er straks niet voor willen betalen.

Terugrekenen naar lichtbehoefte

“Vorig jaar hebben we alles goed geregistreerd, welke opbrengst we konden realiseren bij de beschikbare hoeveelheid licht. Daarmee rekenen we nu andersom terug: hoeveel licht is nog noodzakelijk om de lagere afgesproken hoeveelheid kilo’s te kunnen produceren.”

Voor de 3 hectare hybride-belichte hogedraadteelt is normaal 3 megawatt stroom nodig, de helft opgewekt met de eigen wkk en de andere helft via inkoop. “Maar tot nu toe zorgen we, met deze hoge energiekosten, dat we toe kunnen met alleen ons eigen wkk-vermogen.” Dat betekent dat de lampen minder aan gaan.

We proberen zoveel mogelijk met de led-belichting te doen, die zuiniger is dan de Son-T

Zoveel mogelijk met led

Biemans: “We proberen zoveel mogelijk met de led-belichting te doen, die zuiniger is dan de Son-T. Een maand geleden probeerden we het met 100% led, maar je merkte dat je daarbij een deel van het lichtspectrum tekort komt. Zeker tijdens donkere dagen, met minder dan 100 tot 150 Joules instraling. Je gewas ‘jokt nooit’, en laat het altijd zien als het iets mist. Je zag hangende blaadjes en te generatieve koppen. Je zit vanwege de energiebesparing met de handrem erop te telen. Dat maakt het gewas gevoelig. Dit vormt een extra uitdaging. De uitgroeiduur is langer, en je hebt wat meer vochtprobleempjes.”

Gemist lichtspectrum

“Dat het met alleen led niet lukte was jammer, want nu moeten we toch ook meer Son-T inzetten, en dat is qua stroomverbruik slechter”, zegt de teeltverantwoordeljke. Rond deze tijd gaat de dimbare led voor 60% aan, en de Son-T voor 50% van de capaciteit. “Met de Son-T breng je meer warmte in de kop, en geef je meer van het gemiste lichtspectrum mee. Dat hebben de planten nodig.” Om meer verrood licht binnen te halen, gaan de schermen overdag sowieso een paar uur open, als de instraling boven de 50 watt komt.

Zuivere CO2

In de startfase van de teelt wordt zuivere CO2 gedoseerd, met dichtgetrokken doeken boven de lampen. “Pas als het zonnetje er later bij gaat komen en de luchtramen weer wat opengaan, durven we ook de CO2 uit de wkk weer in te zetten.”

Met een minimale hoeveelheid buitenlicht, bepaalt vooral de aangeboden hoeveelheid lamp-licht hoe groot de watervraag is. Die is daardoor best wel constant. Gemiddeld zo’n 2 liter/m2/dag.

Extra oksel leeg maken

Sinds de tweede week van november wordt er geoogst van de nieuwe teelt. Vorig jaar lukte dat meestal met een mooie regelmaat van om en om een oksel leeg maken. “Nu produceren we wekelijks 1,5 komkommer/m2 minder, door de afgenomen vraag. Daardoor maken we nu vaker een extra oksel leeg. De uitgroeiduur is langer, en met een lagere etmaaltemperatuur en lichthoeveelheid is de bladafsplitsing ook lager.”

Meeldauwdruk

Ziekten en plagen vormen geen problemen. “De plagen zijn goed onder controle. We hebben een meeldauwresistent ras. Dat helpt wel. We hebben er ook proefjes tussen staan met vatbare rassen. Daar zie je dat meeldauw daar toch wel hardnekkig aanwezig is”, zegt Biemans.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin