Doorgaan naar artikel

‘Grondpot is makkelijker voor recycling’

De nieuwe teelten van pepers en snackpaprika’s bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande zijn weer opgestart.

Het grootste deel van de planten is er voor Sinterklaas in gegaan. De rest volgde een week later. De gewasstand en het eindschot van de afgelopen teelt zagen er goed en netjes uit. Pieter Boekestijn: “We hebben er het maximale uitgepeuterd. Het seizoen sloot mooi aan op dat van onze telers in Spanje.”

Tegen rupsen moest nog een keertje ingegrepen worden, maar verder bleven plagen mooi onder controle. “Echinotrips kan nog wel eens een moeilijk ding zijn op het einde van de teelt, maar dit jaar viel dat mee. Ik teken ervoor als het komend jaar weer net zo gaat.”

Teeltwisseling

De teeltwisseling is voor het tweede jaar met eigen personeel uitgevoerd. Ook het schoonspuiten van de kas. Daarvoor zijn wat machines zelf aangeschaft en wordt deels apparatuur gehuurd. “We hebben het lange tijd door een loonwerker laten doen. Die doet dat goed, maar je bent wel afhankelijk van wanneer hij langs kan komen. Dat komt niet altijd overeen met onze planning. Met eigen mensen ben je veel flexibeler. Soms begin je achteraan al met opruimen, terwijl er vooraan nog een hoekje van een paar duizend meter blijft staan, met een peper-soortje waar op het eind nog goed vraag naar is. Dat lukt niet als er een loonwerker komt.”

Steenwolpotten begonnen problemen te geven bij de recycling. Met deze grondpotten hebben we daar straks geen last meer van

Grondpotten

De planten voor de huidige teelt zijn voor het eerst aangeleverd in grondpotten. Omdat op kokos wordt geteeld, past dat beter bij de afvoer van materiaal na de teelt. “Steenwolpotten begonnen problemen te geven bij de recycling. Met deze grondpotten hebben we daar straks geen last meer van. Die kunnen gewoon met het kokosafval mee verwerkt worden.”

Het is nog wel even wennen aan het nieuwe materiaal. “Er zit een netje om die grondpotten, maar het geeft toch wel wat rommel. Er vallen kluitjes grond af. Daar ligt het nodige van op het betonpad en ook je nieuwe folie is gelijk vuil. Daar schrik je toch wel even van, als je dat ziet.”

Met een netje om de grondpot, in plaats van een dichte foliewikkel zoals voorheen bij steenwol, is het verdampend oppervlak van de pot groter. “In het begin zijn we daardoor niet te zuinig geweest met water geven. Je houdt een dag langer de 5 beurtjes per dag aan, wat je bij steenwol niet gedaan zou hebben.”

Zuiniger stoken

De planten groeien lekker weg in hun grondpotjes. Dat geeft geen aanleiding om harder te gaan stoken, wat goed uitkomt met de huidige hoge energiekosten. Met klimaatinstellingen wordt rond de 20 graden Celsius vlak aangehouden. “Je blijft met deze gasprijzen iets voorzichtiger, waar je voorheen makkelijker al richting de 21- 21 zou gaan.”

Het gewas staat onder een dubbel schermdoek, met aanvullend nog een vast folie. Beide doeken blijven de hele dag dicht. “Nu ben je de planten aan het opkweken. In het nieuwe jaar ga ik pas eens denken aan opentrekken van het schermdoek.”

Te vroeg om CO2 te doseren

Ook voor CO2 doseren vindt Boekestijn het nog te vroeg. “Er staat alleen nog maar zo’n klein plantje. Als je de CO2 nu al gaat verghogen, doe je misschien wel meer kwaad dan goed. En met zo’n potdichte kas heb je al een redelijk CO2-level van zichzelf. Als ik de eerste bloemetjes zie, dan ga ik pas denken aan CO2-en.”

De gewaswerkzaamheden zijn in week 51 lekker op dreef. “We geven nu vol gas om alles voor elkaar te krijgen. Een groot deel van de planten staat al vast aan het touw. Dus kunnen we straks rustig de feestdagen in. Dat is een prettig gevoel, als er een hoop mensen gaan vertrekken.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Boekestijn

is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin