Doorgaan naar artikel

’Kwaliteit tomaten niet geleden onder kouder telen’

Door een 3 tot 4 graden lagere etmaaltemperatuur duurde de afrijping van tomaten langer bij Kleine Kaveling in Haarsteeg.

In oktober is alleen de wkk gaan draaien als dat vanwege het leveringscontract voor elektriciteit nodig was. Janus Kanters: “We hebben puur naar de energie voor de wkk gekeken en niet naar de warmte nodig voor de kas.”

Vanaf eind oktober blijft vanwege de lage temperatuur het energiescherm ook overdag gesloten. Alleen als met de zon de kastemperatuur boven de 24 graden komt, wordt een kiertje van het scherm open gezet.

Laatste tomaten geoogst

In week 45 zijn de laatste tomaten geoogst. Bij Sunstream waren de vruchten van de laatste trossen goed uitgegroeid. Bij Sweetelle was 20% van de tomaatjes van de laatste tros niet goed uitgegroeid en daardoor te klein. Kanters: “Voor goede teeltomstandigheden is een etmaaltemperatuur van 14,5 graden veel te laag geweest. Maar door de hoge gasprijzen zijn we rustiger aan gaan doen en kouder gaan telen. Dat heeft effect gehad op de tomaatjes van Sweetelle. Bij Sunstream hingen er ook niet zoveel vruchten, omdat we de laatste tros op 10 stuks hebben teruggesnoeid. Dat hebben we bij de losse minipruimtomaten niet gedaan. Bij de tros minipruimtomaat hadden we af en toe een gescheurde vrucht.”

De productie van Sunstream ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar. Sweetelle heeft 600 gram per vierkante meter meer geproduceerd.

Meer meeldauw

Om meeldauw tegen te gaan heeft de tomatenteler 15 uur per dag de zwavelverdampers aangezet. “Als het personeel naar huis ging, zetten we de verdampers aan. Een uur voordat het personeel hier kwam zetten we ze weer uit.”

De galmijten zijn onder controle door de grote hoeveelheid Macrolophus. “We zagen dat tot op het eind van de teelt er veel roofwantsen in het gewas zaten. We zagen ook af en toe een rupsje op het blad, die geen schade aan de vruchten hebben gedaan. De Macrolophus heeft waarschijnlijk de eitjes van de rupsen opgegeten. Het geheel is weer in balans gekomen”, aldus de tomatenteler.

Van het aardappelveld dat begin oktober is gerooid, is geen extra invlieg van wittevlieg gekomen. “Dat is 100% meegevallen”, zegt Kanters.

Kas leegruimen

In week 46 worden het gewas, de steenwolmaten en loopfolie uit de kas verwijderd. Als de kas helemaal leeg (‘zwart’) is, wordt deze met formaline gefogt. Een loonbedrijf komt het glas van binnen en buiten schoonmaken. Begin december kan dan weer de loopfolie en steenwolmatten worden neergelegd. Kanters: “Volgens planning planten we 10 december de nieuwe tomatenplanten van de rassen Sunstream en Sweetelle. Dat is vergelijkbaar met andere jaren. De teeltstrategie passen we niet aan omdat we vanaf 1 januari geen leveringscontract voor elektriciteit van de WKK hebben. Dat is gunstig voor het nieuwe teeltseizoen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin