Doorgaan naar artikel

‘Banger voor koude winter dan voor omikron’

Gas stijgt weer naar bijna een euro, terwijl olie juist daalt. De gasmarkt vreest een koude winter meer dan de omikronvariant.

De gasprijs is alweer een week lang op weg naar omhoog. Sinds de absolute piekprijs van 6 oktober bewoog de kortetermijnprijs zich onder de euro en heel even zelfs tot 61 cent. Maar met een prijs voor het eerstvolgende kwartaal van 96,3 cent op 30 november komt de grens van de euro voor een kuub gas weer in zicht.

Gasprijs omlaag na de winter

Aan de grafiek van de gasprijs voor het tweede kwartaal van 2022 is te zien dat de markt wel verwacht dat na de winter de gasprijs flink omlaag zal kunnen gaan. Weliswaar volgt die (in bijgaande grafiek rode) lijn met pieken en dalen wel de bewegingen van de prijs voor het eerste kwartaal (de blauwe lijn), maar de bandbreedte waartussen de prijs schommelt, is veel kleiner.

Olieprijs vindt weg omlaag

Niet in de laatste plaats door de hoge energieprijzen is de inflatie met 5,6% in in Nederland hoger dan die sinds 2000 is geweest. Op 30 november staan ook in alle kranten de klinkende cijfers van het Russische Gazprom, dat door de hoge gasprijs ongekende winsten maakt. Ondertussen is de olieprijs wél al dagen achtereen aan het dalen, met een tussensprint toen de WHO het nieuws wereldkundig maakte van de omikronvariant van het coronavirus. De oliemarkt vreest extra reisbeperkingen en uitval van vraag uit de luchtvaart.

Wkk op gas nog vijf jaar zeer nuttig

Op een webinar van Greenport Arnhem Nijmegen op 29 november sprak Chris Feijen van AgroEnergy van een nieuw gasevenwicht. Doordat gas voorlopig een belangrijk ingrediënt blijft in de wereldwijde energietransitie naar minder CO2-uitstoot en uitfasering van fossiel, zal de vraag op peil blijven. Tegelijkertijd wordt door het grotere belang van zon en wind als alternatieve energiebronnen ook de vraag naar flexibele levering van stroom groot, voor als zon en wind even wat minder zijn. Daarom zullen de wkk’s bij tuinbouwbedrijven – nu 60% van het flexibele opregelvermogen in Nederland – nog zeker 3 tot 5 jaar hun nuttige functie kunnen behouden, verwacht Feijen. En dat zal wellicht ook veel langer zo kunnen blijven als wkk’s op groen gas of waterstof kunnen gaan draaien.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin