Doorgaan naar artikel

‘Toch maar weer om tafel met de bonden’

De glastuinbouw zit al bijna twee jaar zonder cao. En functioneert er niet minder door. Maar ook niet beter.

Er gingen wellicht dagen voorbij dat u er niet aan dacht. Maar de glastuinbouw zit al een jaar en tien maanden zonder collectieve arbeidsovereenkomst. En er werd sinds begin dit jaar ook niet meer over onderhandeld. Nu zijn de vakbonden en de werkgevers echter toch weer in de weer. Met het prikken van een datum.

Soms toch nog een akkoord

Ze waren elkaar dus toch nog niet helemaal vergeten. Er zijn nog platforms genoeg waar ze elkaar tegenkomen. En laatst was er zelfs nog een positief bericht: een intentieverklaring om uitzendkrachten in de tuinbouw veiliger te laten werken. Compleet met een foto van lachende bestuurders uit de glastuinbouw, de uitzendbranche, Stigas en FNV.

Het grappige van die foto is wel dat het een gefotoshopte afbeelding is. Maar dat kan ook komen doordat ze een en ander via online vergaderingen hebben weten af te stemmen. En niet doordat ze liever niet live met elkaar op de foto wilden.

foto: Stigas

foto: Stigas

Geen loonstijging door extra kosten

De wereld is ondertussen een heel jaar verder. Er zijn allerlei nieuwe omstandigheden die de onderhandelaars elkaar voor de voeten kunnen werpen. Zoals de hoge gasprijs, als argument voor het beperken van loonstijgingen. Aan de andere kant van de tafel hebben ze echter precies hetzelfde argument: ook de werknemer heeft thuis straks een duurdere energierekening én duurdere boodschappen door de toenemende inflatie.

Ranglijst van cao-loze sectoren

Met één argument zijn de vakbonden nog opmerkelijk terughoudend. Ze hebben op hun homepage géén ranglijst van sectoren die het langst zonder cao zitten. Toch een lijstje waar je als branche liever niet bovenaan wilt staan, gezien de arbeidsmarktkrapte. Een steekproef onder cao‘s, die FNV op de website heeft staan, leert dat bijvoorbeeld de uitzendbureaus sinds 1 juni van dit jaar met een verlopen cao zitten. En de Belastingdienst al sinds 1 juli vorig jaar. En de kleine supermarkten zelfs al sinds 1 april 2020.

Toch allemaal nog korter dan de bedrijven in de glastuinbouw.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin