Doorgaan naar artikel

‘Russische gaskraan in november open’

Na stapjes omlaag maakt de gasprijs vandaag een ware sprong omlaag, door de aankondiging van Poetin dat de gaskraan wijder open gaat.

De bekende geopolitiek commentator Rob de Wijk klaagde er eind vorige week in een van zijn columns over dat behalve 17 miljoen bondsocoaches en virologen we nu ook 17 miljoen geopolitiek deskundigen hebben. Al te makkelijk wijst iedereen naar de Russische president Poetin als de kwade genius achter de schaarste van gas en de navenante prijsstijging.

Dat bij de op hol geslagen gasprijs veel meer factoren spelen, is duidelijk. Maar dat alleen al door de aankondiging dat Rusland op aangeven van president Poetin de gaskraan wijder openzet, de prijs in één klap 8 cent omlaag gaat, geeft wel aan hoezeer de Russen achter het stuur van de gasmarkt zitten.

Emotionele marktreactie

Het bewijst tevens dat emotie regeert op de vrije markt van energie. Immers: pas op 8 november zal er meer Russisch gas naar Europa gaan stromen. Maar vanochtend vroeg al reageerden ook de dagprijzen voor gas er op met een steile daling. Gevolgd overigens door een weer langzame stijging. Ook al verandert er aan het aanbod nu nog niet veel en aan de daadwerkelijke onderliggende vraag ook niet, toch stuiteren de prijzen vrolijk op en gelukkig ook neer.

Redder van Europa

Poetin wordt in de Russische media alvast afgeschilderd als redder van Europa. Hier wachten we eerst maar eens die tweede week van november af. Hoeveel gas gaat gazprom sturen en hoe vol gaan de Nederlandse gasbergingen alsnog komen, voordat de eerste koudegolf van de aanstaande winter vanuit het oosten op ons afkomt?

Lees ook: Hoge kortetermijnprijs gas lijkt te dalen

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin