Doorgaan naar artikel

‘Hoelang zijn deze prijzen nog draagbaar’

De gasprijzen voor de korte termijn hebben de € 1 per kuub bereikt. Het is nog geen einde dagprijs, maar regelmatig wordt de euro aangetikt tijdens het verloop op een handelsdag.

Over de hoogte is iedereen het wel met elkaar eens, dit kan geen standhouden. We vernemen helaas al van diverse bedrijven dat ze hun bedrijfsactiviteiten gaan staken of doorgaan met een aangepaste strategie, wat sowieso zal leiden tot een afname van productie, om op deze manier minder energie te gebruiken.

De vraag ‘hoe lang houdt deze gekte nog stand?’ komt bij ons dagelijks aan bod. Een antwoord op deze vraag is nauwelijks te geven. Als het niet koud wordt in Europa en Azië, dan zou een daling tot de mogelijkheid behoren, omdat speculanten die snel geld willen verdienen snel hun posities zullen verkopen. En vice versa kan de prijs nog verder oplopen met de gedachte van “the sky is the limit”.

Als, zoals nu lijkt te gebeuren, diverse economieën stil gaan vallen, gaat de vraag naar gas vanzelf dalen en zo ook de prijs. Hierdoor blijft het vreemd dat Rusland de export van gas beperkt omdat je van een kale kip niet kan plukken.

Lees ook: Gas door € 1 heen, energiecrisisberaad op til

Elektra, steenkool en CO2-rechten plussen

Afgelopen week is de prijs van kolen met 20% gestegen als gevolg van vraag en aanbod en speculatie. De vraag naar kolen is dit jaar flink toegenomen ten opzichte van coronajaar 2020. De reden hiervoor is niet alleen doordat er meer elektra verbruikt wordt dit jaar, maar ook omdat de concurrentiepositie van kolen ten opzichte van gas sterk verbeterd is, in vergelijking met verleden jaar. Verleden jaar was de prijs van gas dermate laag dat de elektra productie met gas voordeliger was dan met kolen. De prijsstijging van de CO2-emissierechten blijft hierdoor almaar doorstijgen om de extra uitstoot van CO2 te kunnen opvangen.

De korte termijncontracten hebben afgelopen weekend zeer grote prijsverschillen genoteerd per uur. Zo was het ene uur een negatief tarief en het opvolgende uur had een tarief van 20 cent/kWh. Vraag en het aanbod zijn, mede door in dit geval windmolens, niet in balans.

De beweging in de rode lijn markeert de overgang van kwartaal: voor het tweede kwartaal van 2022 wordt een veel lagere prijs afgegeven dan voor het eerste kwartaal.

Olie volgt gas en steenkool

De vraag naar olie neemt per dag toe als reactie op de hoge prijsniveaus van gas en kolen. Er wordt nu steeds meer elektra opgewekt met olie in plaats van met gas en kolen omdat dit goedkoper is. De toenemende vraag veroorzaakt ook een stijging van de olieprijs waardoor het nog even afwachten is hoelang olie gebruikt wordt voor de opwekking van elektra.

Wat ook zal meespelen is hoe zeer de OPEC+ de productie zal blijven beperken. De economieën zullen door de recente stijgingen grote problemen gaan ondervinden, waardoor het ook wel aannemelijk is dat de productie van olie verhoogd zal worden. Een zwakke economie kan immers ook de hoge olieprijs niet betalen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin