teeltgeluid

‘Traag groeitempo van aubergine’

“De planten zijn wel gezond, maar het groeitempo is niet om over naar huis te schrijven”, zegt aubergineteler René Claassen in Dongen.

Half december zijn op 9.000 vierkante meter de aubergines van het ras Tracy (Rijk Zwaan) met onderstam Maxifort (De Ruiter) geplant in steenwol, waarvan de matten op de grond liggen. Claassen: “Door het donkere weer gaat het niet super hard. De eerste hartknoppen van de bloemen beginnen erin te komen en in week 2 verwachten we bloei.” Claassen heeft liever wat kouder en helder weer voor een snellere groei.

Overdag is de stooktemperatuur 21 graden Celsius. Vanaf 3.00 uur ’s nachts wordt al rustig aan opgestookt totdat de temperatuur bij zonsopgang is bereikt. De nachttemperatuur is 19,5 graden en ’s middags om 15.00 uur mag de dagtemperatuur al richting nachttemperatuur wegzakken.

Preventief uitzetten

“Als we bloei hebben willen we de roofmijt Transeius montdorensis tegen witte vlieg en trips gaan uitzetten. Want dan hebben we stuifmeel waar deze roofmijt van kan eten om in leven te blijven. Eventueel voeren ook bij.” De aubergineteler zet deze roofmijt preventief ieder jaar uit tegen witte vlieg en trips om de plagen beheersbaar te houden.

Voor het uitzetten van andere natuurlijke vijanden is het wel nodig dat er insecten zijn om te blijven leven. “Als we de eerste spint zien, zetten we roofmijt Phytoseiulus uit.” Macrolophus en Orius worden ook pas later uitgezet.

Beperkt water geven

Om de andere dag wordt er één druppelbeurt gegeven. “Het gewas heeft met het donkere weer niet veel water nodig. De mat is nat zat en de planten moeten wortels gaan maken.” Als het zonniger en lichter weer wordt en de planten groter zijn, gaat de teler meer druppelen.

Het gesloten energiescherm gaat iedere dag even open. Bij zonnig weer is dat van 10.00 tot 15.00 uur. Bij donker weer later (11.00 uur) open en eerder (14.00 uur) weer dicht. “Het scherm langer open heeft geen zin en we willen niet dat de aubergines het koud hebben.”

Darter Dirk

Darter Dirk van Duijvenbode, die op een auberginebedrijf werkt en meedeed aan de WK darts in Engeland, is een goede ambassadeur voor de aubergines. “Het is positief dat iemand als Dirk, de auberginegenie, het product zo goed in het nieuws brengt. The Titan of Auberginius is een uitstekend passende naam voor de aubergines.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.