Doorgaan naar artikel

‘Tomatenplant met sterke inhoud en groeikracht’

“Voor de belichte teelt kregen we van de plantenkweker van het ras Portento en Sevance een plant met inhoud”, zegt teeltmanager Lynn Vermeiren van VW Tuinderijen in Loenhout.

VW Tuinderijen maakt deel uit van Tomeco, een unieke samenwerking tussen Belgische tomatentelers, elk met jarenlange passie en ervaring. Van de 8,3 hectare van VW Tuinderijen is 4,7 hectare belichte tomatenteelt. Hiervan staat 3,7 hectare met het San Marzano type Portento en 1 hectare met de medium trostomaat Sevance. Deze rassen zijn allebei op 2 november geplant. Van het tomatenbedrijf is ook 3,6 hectare onbelicht. Hier is op 21 december de pruimtomaat Romindo geplant. De planten zijn toen naast het plantgat gezet. Op 8 januari zijn ze op de het plantgat gegaan.

Goede inworteling

“Het ras Romindo telen we op deze locatie voor de eerste keer”, vertelt de teeltmanager. “Voordat de plant op het plantgat stond, is deze heel hard en vegetatief gegroeid. Nadat de tomatenplant op de mat was gezet, hebben we een zonnig weekend gehad. Het vele zonlicht heeft de plant goed gedaan en is uitstekend ingeworteld.”

Druppelbeurten

Op zaterdag 9 januari zijn er 2 druppelbeurten van 250 en 150 cc gegeven. Een dag later zijn geen druppelbeurten gegeven om de plant zelf moeite te laten doen om water uit de mat op te nemen. “Dit heeft goed uitgepakt. We hebben er dus goed aan gedaan om ze vóór het weekend op de mat te zetten.” De planten krijgen dagelijks om 11.00 uur één druppelbeurt van 250 cc. Boven 300 Joules instraling nog een aanvulbeurt van 150 cc.

“In het weekend nadat de planten op de mat waren gezet, zagen we paarsverkleuring. Maar dat is nu vrijwel weg. Het gewas heeft nu een donkere kleur, wat we graag zien.”

Vegetatieve groei bij Portento is in het begin beperkt, mede vanwege kans op holle vruchten.

Vegetatieve groei bij Portento is in het begin beperkt, mede vanwege kans op holle vruchten.

Ingestelde temperaturen

Vier uur na zonsopgang, zo rond 12.30 uur, is de dagtemperatuur op 20 graden Celsius. Bij een lichtinvloed van 125 tot 300 Watt/m2 komt er overdag nog maximaal 2 graden bij. Om 15.00 uur, twee uur voor zonsondergang, gaat de temperatuur naar 15 graden. Vermeiren: “Als de stralingssom van buiten nog rond de 300 joules is geweest, mag de dagtemperatuur nog een half uur worden doorgetrokken. Nadien gaan de planten stilletjes aan naar de voornachttemperatuur.”

De nanachttemperatuur gaat vanaf 22.00 uur met een overgang van twee uur naar 16 graden. De gemiddelde etmaaltemperatuur ligt tussen 16,6 en 17,2 graden.

Belichte teelt

“De planten in de belichte teelt zijn direct op de steenwolmat gezet. In het begin stonden de planten heel vegetatief met veel blad. Daarom nemen we iedere week een blad uit de kop. Er was ook een sterke trosaanleg van één tros of meer per week. Het is allemaal heel hard gegaan. Nu pas hebben we de plant in balans gekregen.”

Omwille van de sterk vegetatieve groei is er geprobeerd om met hoge etmaaltemperaturen te werken en een groot verschil te creëren tussen de dag en nacht om de plant zo generatief mogelijk weg te zetten. Op de dag gaat de temperatuur naar 23, 5 tot 25 graden en in de nacht naar 13,5 graden. “Met de vegetatieve groei in het begin moeten we bij Portento oppassen voor holle vruchten. We gaan voor kwaliteit, dus moeten we niet te hard gaan.”

Aanpassing druppelbeurten

De teeltmanager laat de mat nu interen. Het streven is om de mat tussen de 15 en 17% te laten interen, waarmee de generativiteit wordt gestimuleerd. In januari was de intering iets minder, waardoor overdag iets minder water is geven. Van 3,5 l/m2 per dag is teruggegaan naar 3,25 liter.

Van 23.00 tot 18.00 uur wordt er 19 uur per dag belicht. “Ondanks dat we veel uren belichten, teert de mat toch minder in dan verwacht.”

Momenteel wordt de kas bij zonsopgang opgestookt naar 23,5 graden Celsius. Deze temperatuur moet om 12.00 uur zijn bereikt. Om 17.30 uur gaat de voornachttemperatuur naar 13,5 graden. Om 21.00 uur gaat met een overgang van drie uur (24.00 uur) de nachttemperatuur naar 18 graden. De gemiddelde etmaaltemperatuur varieert van 19,3 en 19,7 graden.

Meer bladranden

“Bij Sevance laat de plant normaal niet zoveel paarse kleur zien, maar deze keer wel. De plant heeft veel inhoud en groeikracht. Door de 19 uur belichten per dag zien we wel meer bladranden optreden.”

De dagtemperatuur is voor 3,5 uur na zonsopgang ingesteld op 22,5 graden Celsius. Om 17.30 uur gaat de voornachttemperatuur in van 14 graden. Om 21.00 uur gaat met een overgang van drie uur de nachttemperatuur naar 18 graden. De gemiddelde etmaaltemperatuur varieert van 19,4 tot 19,9 graden.

In week 2 zijn de eerste belichte tomaten geoogst. “De kwaliteit is goed en de vruchten van de Sevance hebben een mooie doorkleuring. Het gemiddeld vruchtgewicht mag nog wel iets hoger bij zowel Sevance als Portento. Het vruchtgewicht van de Portento zit momenteel op 100 gram, maar we streven naar 110 gram. Bij de trostomaat is het nu 110 gram en dit mag naar 130 gram. Bij Portento hebben we toch enkele holle vruchten opgelopen. Bij het oogsten en sorteren halen we deze tomaten eruit. Ook sorteren we de blotchy (= vlekkerige) tomaten eruit. Doorkleuring is bij Portento steeds een issue.”

Macrolophus uitgezet

De teeltmanager: “Zowel in de belichte als onbelichte teelt vinden we sinds vorige week een enkele witte vlieg op de vangplaten. Afgelopen week is hiertegen Macrolophus uitgezet.” Ook zijn er rupsen en Tuta absoluta gezien in het begin van de belichte teelt, maar deze zijn onder controle door een keer Tracer te gebruiken.

“Alle planten zijn ingeënt met een niet-agressieve variant van het Pepinomozaiekvirus. Ze hebben het virus laten zien en zijn er nu wel doorheen gegroeid.”

Voor wat betreft de teelt en gewasbescherming worden zowel de belichte als onbelichte teelt gelijkgetrokken, omdat volgend seizoen de tuin volledig wordt belicht. Naast de huidige Son-T (175 micromol) komt er waarschijnlijk ook led top-belichting. “Het lichtniveau willen we dan opvoeren tot 250 micromol. Met deze hybridebelichting vinden nu al proeven plaats.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lynn Vermeiren

is teeltmanager bij tomatenteeltbedrijf VW Tuinderijen in Loenhout

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin