Doorgaan naar artikel

‘Goede en grote courgetteplant’

“Om de gele courgetteplant bij de plantenkweker niet al te groot te laten worden, hebben we ze een paar dagen eerder naar huis gehaald”, zegt Bert Doelman in De Lier.

“Als teler wil je een grote plant hebben, maar als ze te groot zijn, is de kans op beschadiging weer groter. Bij de opkweek groeien de bladeren van een courgetteplant al gauw te breed uit, waardoor ze met achttien stuks in een bak bij het erin zetten en eruit halen beschadigen doordat ze in elkaar haken. De bladeren kunnen dan makkelijk breken en dat is zonde.”

Bij het planten in week 3 zag de gele courgetteplant van een maand oud er goed uit. Een paar dagen voor het planten lag de kas al klaar, zodat eerder planten geen probleem was. Een dag voor het planten is de kas opgestookt naar 14 graden Celsius. Na het planten houdt de teler een nachttemperatuur van 17 graden en dagtemperatuur van 18 graden aan.

We willen geen restanten van Vertimec in het gewas hebben, want dat is niet goed voor het hommelvolk

Direct op plantgat gezet

De groene courgettes zijn in week 4 geplant. De courgetteplanten zijn direct op het plantgat gezet. Op dat moment zijn de steenwolmatten volgedruppeld en een week na het planten uitgedraineerd. Hiervoor wordt een sneetje in de steenwolzakken gemaakt Bij zonnig weer geeft de teler de courgettes pas weer een beetje water, wat kan oplopen tot 0,5 l/m2 per dag.

Twee weken na het planten worden de courgettes vastgezet. “Als we ze planten staan er twee stokjes bij de plant. Na veertien dagen moeten ze vast staan, anders zakken de planten tussen de stokjes uit.”

Starten met natuurlijke vijanden en hommels

Twee tot drie weken na het planten zet de teler de roofmijt Transeius montdorensis uit. Hij doet geen bespuiting met Vertimec, maar zet direct en alleen natuurlijke vijanden. “De afgelopen jaren hebben we hier goede ervaringen mee opgedaan en beviel ons goed, want we hebben geen last van trips gehad en geen witte vlieg gezien.”

Drie weken na het planten worden de hommels uitgezet. “Daarom willen we ook geen restanten van Vertimec in het gewas hebben, want dat is niet goed voor het hommelvolk.”

De proef met gele vanglinten in plaats van vangplaten wordt niet uitgebreid. “In de hoek van de kas met de hoogste witte vliegdruk houden we nog wel de vanglinten, maar in de rest van de kas niet. De linten moeten strak staan en dat is lastig omdat daar strakke kabels voor nodig zijn zoals in de tomatenteelt. Daarvoor moeten we bij elke tralie een kabel naar de verwarmingsbuis maken. En het nadeel van vanglinten is dat de courgettebladeren breed uitgroeien. Deze liggen dan over de linten heen en drukken ze naar beneden.”

Voor de gele courgettes hebben we nog nooit een afzetcontract gehad

Weer voor- en najaarsteelt

Net als andere jaren dit jaar weer een voor- en najaarsteelt courgettes. In het voorjaar 1 hectare geel van het ras Golden Glory en 1 hectare groen van het ras Bengal. In het najaar 1,5 hectare geel en 0,5 hectare groen. “Als we geen lockdown hebben, willen ze de gele courgettes in het najaar nog weleens goed betalen. Dit, omdat er dan meer vraag is naar geel en minder naar groen, want deze komen dan nog veel uit Spanje. Bovendien oogsten we in de herfst minder gele courgettes. Bij dezelfde vraag hebben we dus meer meters productie nodig.”

Voor de afzet van een deel (35-40%) van de groene courgettes heeft de teler een contract via veiling ZON. Voor 10% van de afzet van de gele courgettes wordt nog aan een contract gewerkt. De rest is voor de dag- en weekhandel. “Voor de gele courgettes hebben we nog nooit een afzetcontract gehad. Als dit lukt, geeft dat wel enige vastigheid.” Doelman hoopt dat eind februari de horeca in binnen- en buitenland weer opengaan, anders wordt het voor de afzet van gele courgettes weer een moeizaam jaar.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin