‘Wiet wel, wiet niet’

Voor (glas)telers op zoek naar een ander gewas, liggen er nieuwe mogelijkheden. Zoals de teelt van cannabis.

De overheid ziet ruimte voor de teelt van staatswiet. Als het lukt cannabis te produceren op zolder, in de kelder of desnoods tussen de petunia’s in de tuin, moet het professionals met groene vingers zeker lukken van wiet een lucratief verdienmodel te maken. Er zijn talrijke overeenkomsten tussen wiet en groenten telen, en ook de gewasbescherming lijkt geen onoverkomelijke horde. Aan teeltadviseurs waarschijnlijk geen gebrek, er zijn er genoeg die praktijkgeschoold precies weten wat je wanneer moet doen.

Tien bedrijven

De overheid heeft al een aantal stappen gezet, waaronder met de zoektocht naar bedrijven en investeerders. De bedoeling is op proef te starten met tien bedrijven, die elk moeten voldoen aan stringente eisen voor een legaal verloop van de teelt en aan de verwerking en doorlevering naar de (tien) gemeenten die zich hebben opgegeven voor wat in Den Haag wordt aangeduid als ‘experiment gesloten coffeeshopketen’.

De overheid wil met de legale wietteelt (een deel van) de illegale productie van cannabis de wind uit de zeilen nemen. Dat is een begrijpelijk streven, gezien de uitwassen die de huidige wietteelt veroorzaakt. De legalisering van de teelt, en de overheveling van de productie naar buitengebieden op het platteland komen het algemeen belang ten goede. Doen dus.

Vestigingsadvies

Bewoners in de buitengebieden zitten echter niet altijd te wachten op deze nieuwe activiteit. In het Brabantse Etten-Leur bijvoorbeeld kwam recent op informatieavonden naar boven dat buitengebieden nu al te maken hebben met steeds meer kleine criminaliteit. De vrees bestaat dat die verder toeneemt als de teelt van cannabis groen licht krijgt. Dit standpunt is weggelegd bij de gemeenteraad van Etten-Leur, met het verzoek dit te vertalen in een negatief vestigingsadvies richting bedrijven en investeerders met plannen voor de teelt van wiet.

Je kunt ook in een andere richting redeneren. Als de teelt en afzet van cannabis op een legale manier verloopt, is het een activiteit die niet anders is dan willekeurig welke andere teelt. Dat dient niet alleen het algemeen belang, maar is ook goed voor de regio. Het biedt teelt- en toeleverende bedrijven immers extra economische kansen. Dat moet je omarmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.