Doorgaan naar artikel

‘Plantbelasting door brandnetelwantsen teruggelopen’

“In de periode van de hittegolf was het voor het auberginegewas veel te heet”, zegt Tom de Jong van Auberginekwekerij De Jong in Dinteloord.

“Het gewas staat er goed bij. Op zich heeft het geen hele grote klap gehad, maar wel de vruchten die halverwege het gewas aan scheuten hangen. De uitgroei van deze aubergines was lastig; ze werden snel rijp, rood en bruin en dus overrijp. Dat is niet goed. Vooral in de weken na die hete periode oogstten we meer klasse 2 en binnenland. Dat is nu weer voorbij, ook omdat de gewasonderhoudsploeg de vruchten die halverwege hangen al in een eerder stadium weghaalt.”

Door minder zetting in de periode van de hittegolf in augustus is er in september een productiedip.

Veel last van plaaginsecten

De hete periode heeft ook voor veel plaaginsecten gezorgd. Er was veel last van luis. “De bladluis die kwam opzetten, hebben we met Teppeki gespoten. Dat heeft goed geholpen, maar het middel geeft problemen met het residu. De supermarkten willen een lager residu: 30% van de residunorm. Daar zitten we met Teppeki al gauw aan. Want het middel breekt in plant af in verschillende stoffen, die bij elkaar opgeteld al gauw boven de norm zitten.”

Om de spint te bestrijden, is een rondje met Cantack gespoten. Tegen brandnetelwants is met Steward en NeemAzal gespoten. “De brandnetelwantsen komen van buiten als ze gaan maaien. Deze wantsen prikken de bloemetjes aan en halen er voeding uit. De bloemetjes vallen er dan af, waardoor er minder productie is. Na twee keer met Steward gespoten te hebben, is de brandnetelwants onder controle. Hierdoor zijn de Macrolophussen gedood. Steward heeft ook goede werking tegen rupsen.”

Droger substraat meer water geven

De overmatige wortelgroei blijft stabiel door de behandeling met een verhoogde dosering van gestabiliseerde waterstofperoxide mee te druppelen. “We zagen het in het voorjaar opkomen, maar nu is er geen verdere uitbreiding”, vertelt de teler.

“We hebben dit jaar een iets andere substraatmat, die droger is en nu eigenlijk naar onze zin te droog is. De laatste maanden zagen we de mat steeds droger worden. We zijn daarom meer water gaan geven en hebben de beurtgrootte verhoogd. We starten eerder met druppelen en gaan langer door. Normaal starten we 2,5 uur na zonsopgang, maar nu is dat al na twee uur. Aan eind van de dag stoppen we om drie uur voor zonsondergang; dat was 3,5 uur. Soms geven we om 20.00 uur nog een extra druppelbeurtje, zodat de mat in de nacht niet te veel indroogt.”

Scheve temperatuur/licht-verhouding

Bij warme dagen in september loopt de aubergineteler tegen het feit aan dat de temperatuur/licht-verhouding niet goed is. “Met een mooie dag in september is er 1.700 Joules aan lichtinstraling; in juli is dat 3.000 Joules/dag. Er is weinig licht, maar toch is het met 30 graden net zo warm als in juli. Normaal hebben we bij veel licht en een hogere temperatuur. We houden het in de kas zo koel mogelijk. De nachttemperatuur ligt nu niet boven de 20 graden Celsius, maar ligt rond de 14 tot 15 graden. Dat is gunstig voor de uitgroei van de aubergines.”

Oogstfrequentie verlaagd

Lange tijd is een oogstfrequentie van twee keer per week aangehouden. In week 33 is pas naar 1,5 keer oogsten gegaan. Eind augustus is de frequentie naar 1,25 keer gegaan. De laatste week van september of begin oktober gaat het oogsten naar één keer per week. “Als het niet zo hard groeit en we gaan vaker rond gaat met oogsten, hebben we meer kleinere vruchten en dan gaat het gemiddeld vruchtgewicht naar 250 gram. Door de brandnetelwantsen is de plantbelasting ook teruggelopen. Nu zijn we weer op de weg terug, waarbij de aubergines grover worden. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond 320 gram.” De teelt loopt door tot eind oktober.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Tom De Jong

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin