teeltgeluid

‘Lager vruchtgewicht na hoge temperaturen’

De Maranello en Gina bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk zijn goed door de extreme hitte heen gekomen.

Paul Moerman: “Gina gaf helemaal geen krimp. Wel is het vruchtgewicht van beide rassen wat gezakt, doordat we hoge etmaaltemperaturen hebben gedraaid en flinke zetting hadden. We kwamen van 225 gram, maar Gina zakte in een week tijd terug naar 195 tot 200 gram en Maranello naar 175 gram. Al hoor je in de wandelgangen nog wel lagere vruchtgewichten van 160 tot 170 gram bij paprikabedrijven.”

Kop eruit

In week 36 worden de planten gekopt. “Eind week 37 is de laatste zetting die je telt. Het gewas staat wel klaar om te zetten, maar het moet dan nog wel mee zitten met het weer. Dat maakt of je wel of niet dat extra eindschot van 1,5 kilo gaat pakken. De standaard 33+ kilo per vierkante meter zit er dit jaar weer niet in. Ik verwacht dat de productie net onder 32 kilo blijft hangen. Dat valt mij toch tegen.”

In week 37 wordt het laatste rondje toppen en indraaien uitgevoerd. “Over een maand gaan we dan nog een keer rond om de plant helemaal kaal te zetten. Zodat alles eraf gaat aan vruchten die toch niet meer goed worden.”

De fase van het koppen en de laatste zetting is weer aangebroken. - Foto: Peter Visser
De fase van het koppen en de laatste zetting is weer aangebroken. - Foto: Peter Visser

Snelheid maken

De temperatuurinstellingen staan nog steeds op een voornacht van 16 graden, een nanacht van 19 graden en een dagtemperatuur van 21 graden. “We zullen de nacht van lieverlee iets omhoog gaan halen, om snelheid te maken om op tijd alle vruchten eraf te krijgen binnen acht tot negen weken.”

Met de afnemende nachttemperaturen buiten, gaat het schermdoek ’s nachts al weer dicht onder 13 graden.

De watergift begint wat afgebouwd te worden. “We beginnen al later, rond 9.30 uur. De stoptijd is afhankelijk van de hoeveelheid licht tussen 16.00 uur en, op een hele mooie dag,17.30 uur.”

Rustig met plagen

“Met plagen, zoals luis en spint, is het heel rustig. Ook qua rupsen, waar je in deze tijd best last van kunt hebben. Er zitten een paar plekjes met stinkwants, maar dat breidt gelukkig niet uit.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.