Doorgaan naar artikel

‘In paksoi problemen door hittegolf’

“Het paksoigewas heeft veel last gehad van de hittegolf in augustus”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht.

“In de paksoiteelt zelf kun je eigenlijk geen water meer geven, maar je moet dat wel doen vanwege de extreme warmte. Als je geen water meer geeft, krijg je brandkoppen in het hart van de plant. Dit omdat de plant meer verdampt dan het aan water kan opnemen. Door het extra water geven, krijg je klapnerven, omdat het water door de bladcellen wordt gedrukt. Dit geeft scheuren in het blad, waardoor we uitval van planten hadden. Het was erger dan de hitteweek in juni. Nu hebben we ook stukken onder moeten frezen en dan ben je even uit productie.”

Aardvlooien

Tijdens de hittegolf was het overdag 45 graden in de kas. “De etmaaltemperatuur is hierdoor extreem en veel te hoog. Half augustus hadden we nog een nacht van 26 graden. Dat is ook extreem en veel te hoog”, vertelt de teler. “Er staat dan een vreemd en geen optimaal gewas in de kas. Het gewas is dan extreem slap. Boven de 40 graden klapt ook de luchtvochtigheid naar beneden en is lager dan 20%, wat veel te laag is voor paksoi.”

Door dat extreem hete weer komen ook allerlei insecten in de teelt. Naast mineervlieg, motten en rupsen zijn dat ook aardvlooien. Deze worden bestreden met het twee keer per week spuiten van Tracer. “De gewasschade van de aardvlooien ijlt nog na met gaatjes die in het paksoiblad achterblijven.”

Twee keer per week planten

De teler plant volgens schema wekelijks 5.000 stuks paksoi. Leenheer heeft vanwege de uitval niet extra geplant, omdat hij dan te veel paksoi heeft voor zijn afzet. Vanaf week 37 gaat hij wel twee keer per week planten. Het aantal planten gaat dan omhoog naar 7.000 tot 8.000 stuks om voldoende productie te houden. “Doordat de dagen korter worden, zijn we per dag al een paar uur licht kwijt. Ook de lagere temperatuur heeft invloed op de groei.”

Kassen gestoomd

Voor de teelt van basilicum zijn twee kassen gestoomd waar zaad van sla en spinazie in was geteeld. Leenheer: “Voor het stomen was het perfect weer, omdat de grond door de hitte al warm was. Dit heeft minder energie gekost. Met de medewerkers van het loonbedrijf had ik wel te doen. ’s Morgens vroeg werden de zeilen versleept.” In week 35 zijn de laatste basilicums van dit jaar gezaaid, die als goed gaat eind oktober worden geoogst. In Nederland is het in de winter niet mogelijk om basilicum zonder belichting te telen. In de winter teelt Leenheer polysla, waarvan de eerste planten op 1 september zijn gezaaid.

Veel water geven

“Omdat de voorvrucht zaadteelt was, was de grond heel erg droog. Voor het stomen hebben we al 15 milliliter per vierkante meter water gegeven. Na het zaaien hebben we nog eens drie keer 30 milliliter water gegeven, want de tweede steek moet vochtig zijn anders redden we het niet meer. Als ze uit de grond staan, geven we afhankelijk van de weersituatie nog een paar keer water.”

De laatste week geeft de groenteteler al minder water, omdat de dagen korter worden, de buitentemperatuur lager is, het minder zonnig is en het gewas minder verdampt.

In de teelt van basilicum ziet de teler nagenoeg geen schadelijke insecten. Tot begin augustus spoot hij nog wel een keer per week met Tracer, daarna niet meer.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Leenheer

uit Zwijndrecht teelt paksoi en basilicum

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin