weblog

‘Areaal komkommer reguleren’

Nadenken over een verkoopprijs inclusief duurzaamheidsbonus en over regulering teeltoppervlakte.

We zijn met de laatste teelt bezig. Ook deze hebben we in drie keer gepoot binnen 14 dagen. We hebben aanpassingen gedaan in de teelt qua watergeven en geen last meer gehad van pythium, dat was een enorme opsteker. Wel hier en daar een virusplant gevonden. Doordat de komkommerteelt al jaren last heeft van bontvirus en ander ongemak, zie je niet zulke grote hokken ontstaan zoals in tomaat en paprika. En vergeet ook niet de logistiek die voor deze teelt nodig is. Als telers in andere teelten die minder goede revenuen brengen denken te moeten overstappen, laat ze dat dan niet vergeten en laat ze ook de afzetcheck doen om te zien of er überhaupt een tekort aan komkommer is in Europa.

Opbrengstprijzen komkommer

Als alles groeit en bloeit zoals in het voorjaar van 2020 kun je zien dat wij geen tekorten hadden en tot en met juni waren de uitbetaalprijzen ook niet super. Dankzij het weer en problemen in de teelt kunnen we nu wat terughalen aan omzet, zodat we weer met de bakker en schenker kunnen afrekenen. En ik hoop echt dat er nagedacht gaat worden over een verkoopprijs inclusief duurzaamheidsbonus, bijvoorbeeld verkoopprijs plus 3 cent extra per komkommer, voor alle inzet die een komkommertuinder moet doen om duurzaamheidsdoelen te behalen; denk aan certificeringskosten en inspanningen voor maatschappelijke eisen rond stikstof en waterzuivering en wat al niet. Dan is die 3 cent wel het minimum. Als we dan ook gelijk het oppervlak van de teelt zouden kunnen reguleren ... We weten als komkommerteler best wel bij welk oppervlak in Nederland wij wat verdienen en als we daar overheen gaan zoals in 2020 het geval is, wordt het automatisch minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.