teeltgeluid

‘Westland en Den Haag; buurman en buurman’

Strijd laaide op toen Haagse raadsleden zeiden dat Westland zelf arbeidsmigranten moet huisvesten.

Dat Westlanders en Hagenaars niet de grootste vrienden zijn, is algemeen bekend. Dit is niet van de laatste jaren en het is versterkt toen Den Haag halverwege de jaren ‘90 delen van de voormalige gemeente Monster en Wateringen inpikte.

Natuurlijk praten de gemeentes wel met elkaar en ben ik als raadslid op uitnodiging van de raad van Den Haag daar ook op bezoek geweest. Het verschil tussen ‘Stadsen’ en ‘Glasboeren’ werd echter zeer duidelijk toen zij onze burgermeester Jacques in plaats van Sjaak noemden.

Westland wil geen vinex-wijk van Den Haag worden

Deze maand laaide de verbale strijd opnieuw op toen Haagse raadsleden opperden dat Westland zelf zijn arbeidsmigranten moet huisvesten. De Westlandse raadsleden bitsten terug: ‘Geef de door Den Haag geannexeerde gebieden terug, ontruim ze en dan zullen wij daar arbeidsmigranten plaatsen.’

Daarna werd het weer wat rustiger. Het zal de hittegolf wel geweest zijn. Wat wel blijft, is dat Den Haag uit zijn jasje groeit en met een schuin oog naar het Westland blijft kijken.

Het Westland geeft in zijn Omgevingsvisie aan dat het keihard, nee glashard, kiest voor het glastuinbouwcluster. Het wil absoluut geen vinex-wijk van Den Haag worden.

Westland/Midden-Delfland zou een van de groenste gemeenten in de regio zijn en niet alleen onder glas

Het is misschien een optie om steun te zoeken bij gemeente Midden-Delfland, een wat kleinere gemeente met ook opdringerige buren. En dan doel ik absoluut niet op annexatie door Westland, maar een fusie met daarbij harde afspraken over wat gras blijft en wat bestemd is voor glas.

Dan slaan we twee vliegen in één klap: we maken een grote vuist tegenover buren met expansiedrift en Westland/Midden -Delfland zou een van de groenste gemeenten van de regio zijn. En niet alleen onder glas.

Of registreer je om te kunnen reageren.