teeltgeluid

‘Ondanks hittegolf staan gewassen er sterk op’

“Aan de gewassen kun je de 12 dagen met tropische temperaturen niet zien. Dat spreekt in het voordeel van de biologische teelt”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

“Alle gewassen staan er sterk op met veel groeikracht zonder extra bemesting vanaf eind december. We geven alleen water.”

Bij de komkommers heeft door de hitte wel wat abortie van jonge vruchten plaatsgevonden. Van Marrewijk: “In de komkommers die we in week 24 hebben geplant, is het abortiepercentage 35 tot 40%. In het 7 weken oude gewas is er een lichte vruchtabortie van 10 tot 15%. Dit is niet zo erg in een sterk gewas. Wel hebben we hierdoor in week 35 een lichte dip in de productie.”

Lage ziektedruk

Met de komkommer gaat het volgens de teeltmanager dit jaar super. De ziektedruk is laag. In begin van de teelt waren er wat problemen met Sclerotinia. Mycosphearella is dit jaar geen echt issue door de manier van telen. “We hanteren een veel actiever klimaat door ’s morgens harder op te stoken met een minimale buis van 40 graden Celsius naar een hogere temperatuur afhankelijk van de hoogte van de luchtvochtigheid.”

Vanaf week 34 is de volledige oppervlakte weer in productie. De laatste teeltwisseling bij komkommer is achter de rug.

Het biologische bedrijf heeft een proef met Sopropo staan om zich breder op producten te oriënteren. Deze wrattenkomkommer of bittermeloen heeft een bittere smaak, is vezelrijk en goed voor diabetici.

Sopropo zou een uitbreiding van het productenpakket kunnen gaan vormen. - Foto: biologische tomatenkwekerij Frank de Koning
Sopropo zou een uitbreiding van het productenpakket kunnen gaan vormen. - Foto: biologische tomatenkwekerij Frank de Koning

Kracht gewas weer terug

Het gewas van de trostomaten is sterk teruggekomen. De teeltmanager: “Door de forse plantbelasting en doordat er dit jaar in een andere kas wordt geteeld, zagen we tot week 30 het gewas wat in kracht afnemen en werd het gewas dunner. Maar nu komt het weer sterk terug en is het gewas krachtiger.” Het vruchtgewicht neemt toe van 100 tot 110 gram naar 120 gram. “Het eindschot gaat zwaar worden.”

Trostomaat en smaaktomaat

De biologische gewasbescherming in trostomaat en smaaktomaat is relatief rustig. “We moeten oppassen voor opkomende Tuta absoluta. De galmijt hebben we dit jaar nog niet gezien. Van de roofwants Nesidiocoris tenuis, die veel schade aan de vruchten kan doen, zijn we dit jaar verschoond gebleven”, meldt Van Marrewijk. Witte vlieg is nog geen probleem. Wel heeft het gewas wat last van spint gehad, maar dit is onder controle door roofmijt Phytoseiulus. De meeldauwdruk is laag en Cladosporium is helemaal verdwenen uit de kas.

Geen slakkenvraat meer

“De puntpaprika gaat keurig door met productie met een hoog percentage klasse 1. Enkele weken hebben we door een hoge oogst enige afzetstagnatie gehad, maar nu loopt het weer goed weg. En de blokpaprika is eindelijk in productie zoals we dit al eerder dit jaar hadden gewild.” De paprika’s hebben geen last meer van slakkenvraat en luizen zijn geen issue meer. De biologische gewasbescherming loopt goed en er worden nagenoeg geen natuurlijke vijanden meer ingezet.

Het bedrijf heeft een proefvak met rood/geel gestreepte blokpaprika Enjoya staan. De teeltmanager: “Voor dit product begint behoorlijke interesse te komen in de biowereld, omdat het een onderscheidend product in het schap van de biowinkel is.

In de biologische sector is er belangstelling voor de gestreepte blokpaprika Enjoya. - Foto: biologische tomatenkwekerij Frank de Koning
In de biologische sector is er belangstelling voor de gestreepte blokpaprika Enjoya. - Foto: biologische tomatenkwekerij Frank de Koning

Gewenste vruchtmaat komt terug

Voor wat betreft de ziekten en plagen gaat het in de aubergines probleemloos. “De maat van de vrucht werd door hitte kleiner, vanwege het sneller afrijpen dan gewenst. Wat ook parten heeft gespeeld is de hoge belasting van het gewas en het droger telen, wat kleinere vruchten geeft. De aubergine van 225 gram zien we weer terugkomen”, aldus Van Marrewijk.

Een enkel perzikluisje en rode luis zijn door Macrolophus en lieveheersbeestje opgeruimd. Het gewas is netjes in balans en heeft een goede generativiteit. “We moeten nu oppassen dat we niet teveel water gaan geven.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.