teeltgeluid

’Missers in zetting door hittegolf’

“De tomatengewassen staan er ondanks de hittegolf goed op, maar de trossen niet. Dit omdat ze slecht of helemaal niet zijn gezet. Over zes weken verwachten we een dip in de productie”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

“Vooral de warme nachten zijn funest voor de zetting. Wat ook nog meespeelt, is dat we nogal wat Tuta absoluta hadden zitten. Om deze onder controle te houden, waren we al wekelijks aan het spuiten met NeemAzal en Oikos. Net voor de hittegolf ging het de goede kant op, maar door het hete weer is de Tuta-plaag tot een onacceptabel niveau toegenomen. Met het spuiten hopen we ze er weer onder te krijgen. De spuitmiddelen gaan we afwisselen met Verismo.”

Proberen koel te telen

Het gewas Sunstream staat er redelijk op; alleen de zetting is een probleem. Kanters: “We proberen dit ras toch koel te telen om het gewas sterk te houden.” Overdag is de stooktemperatuur op 18 graden ingesteld, hoewel het door de hitte toch warmer wordt. In de nanacht vanaf 19.00 uur is de ingestelde temperatuur 14 graden. ’s Morgens van 4.00 tot 7.00 uur stookt de teler op naar 18 graden. Met de hittegolf werd het overdag 30 graden of meer.

“’s Morgens van 4.00 tot 9.00 uur houden we een buis van 50 graden erin. Ook om de warmtebuffers leeg te krijgen, anders kunnen we niet met de WKK draaien. Met warm weer zouden we liever iets lager in de buis gaan zitten, maar we moeten de warmte nu eenmaal kwijt.”

We zijn redelijk tevreden over de stand van het gewas

De biologische gewasbescherming is een probleem door de Tuta-plaag en de wekelijkse bespuiting waardoor veel natuurlijke vijanden verloren zijn gegaan. “We moeten nu wel de witte vlieg goed in de gaten houden. NeemAzal doet gelukkig ook iets tegen witte vlieg.”

De laatste weken is van Sunstream iets minder geoogst dan de jaren hiervoor. “Door het spuiten en de Tuta-plaag hebben we productie ingeleverd. De grofheid mag ook wel beter.” In week 34 was er door het hete weer wel een flinke opleving in productie.

Extra koppen erbij maken

In Sweetelle is de Tuta-plaag op dit moment minder dan in Sunstream. De tomatenteler: “We hebben hier minder schade aan vruchten en in de kop. Wel maken we er koppen bij om een vol gewas te houden. Gelukkig is het gewas voller en niet te dun geworden. Om het niet te dun te laten worden, hebben we iets meer blad laten zitten en niet zoveel blad geplukt. We zijn redelijk tevreden over de stand van het gewas.”

Water is geen probleem, want we maken gebruik van bronwater van goede kwaliteit

De temperaturen staan hetzelfde ingesteld als bij Sunstream. “De nacht staat wel iets kouder ingesteld. We willen graag naar 12 graden gaan, maar halen deze temperatuur door de warmte niet. Hierdoor hebben we meer vegetatieve groei en minder generatief.”

Bovenin het Sweetelle-gewas zijn zettingsproblemen, maar minder dan in Sunstream. “Het voordeel is dat we Sweetelle los oogsten, waardoor het eindproduct gewoon goed is. Bij Sunstream moet de tros vol zijn, anders hebben we geen goed product. We oogsten minder losse babypruimtomaatjes, maar wel meer dan de trosminipruim. De productie loopt het hele jaar al vlakker.”

Continu water geven

De teler start om 8.30 uur met klein watergeefbeurt. Bij warm weer wordt van 9.00 tot 14.00 uur continu water gegeven. Het drainpercentage is dan 30 tot 35. Van 14.00 tot 17.00 uur mag de mat een stuk interen en gaat het drainpercentage terug naar 15. “Mocht na 17.00 uur de weegschaal aangeven dat de mat te veel inteert dan geven we om 21.30 uur nog een druppelbeurt.” De EC van de watergift is 2,7 mS/cm en van het drainwater 3,8. “Water is geen probleem, want we maken gebruik van bronwater van goede kwaliteit.”

Aangepaste werktijden

Tijdens de hittegolf is voor het personeel een hitteprotocol aangehouden: werktijd van 6.00 tot 13.30/14.00 uur en meer drinkpauzes. “We zijn de warmteperiode goed doorgekomen. Alleen voor het oogsten is het in week 34 om 6.00 uur nog te donker; daar beginnen we dan een kwartiertje later mee.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.