teeltgeluid

‘Dek gekrijt bij voorspelde hitte’

Bij Dave van der Ploeg in Nootdorp raakt de stam in week 34 leeg, waarna de oogst van komkommers aan de ranken kan beginnen.

De komkommerteelt is 18 juli geplant met een drieweekse plant van het ras Lausanne. “Na een week vonden we de eerste Pythium-matten. Die hebben we aangeaard. Een deel van de planten was zwakker, maar het was toen nog niet zo extreem warm. Ze zijn er goed doorheen gekomen.” Na zeven stamvruchten is een vrucht uitgedund en ook dubbele vruchten zijn eruit gehaald. Dit om de plant minder zwaar te belasten.

Eind week 32 kon begonnen worden met oogsten. Begin augustus is de kop uit het gewas gehaald. Vanaf toen kon iedere dag geoogst worden.

Krijten

Toen het weerbericht tropische temperaturen af ging geven, is uit voorzorg in week 32 het dek gekrijt. Samen met het vruchtdunnen aan de stam heeft dit eraan bijgedragen dat de planten het goed vol hielden en dat de ranken zich goed wisten te ontwikkelen.

De dekwasser moet volgende week de laatste krijtresten eraf halen

Onder het krijt was het niet nodig om ook nog eens instraling weg te schermen met het schermdoek. Pas boven de ingestelde 900 watt instraling zou dat gebeuren. Voorafgaand aan de krijtperiode, en ook nadat de krijtlaag er nu grotendeels af is, mag het schermdoek vanaf 650 watt weer dichtlopen.

Eind week 33 spoelde zo’n 90% van het krijt er weer af tijdens een heftige regenbui. Inmiddels kan het gewas alle zonlicht weer goed gebruiken. “De dekwasser moet daarom volgende week (in week 35) de laatste krijtresten eraf halen.”

Gewas koelt zichzelf

“Het is maximaal 31 graden in de kas geweest. Onder het krijt heeft het gewas zichzelf goed weten te koelen. Binnen was het 3 tot 4 graden koeler dan buiten.” Verder viel zelfs met maximaal luchten weinig meer aan de kastemperatuur te beheersen. “In week 33 hebben we etmaaltemperaturen van 25 graden gehad.”

Bij de watergift is geprobeerd iedere dag 30% drain te realiseren. Daarbij werd een EC van 2,5 aangehouden met 0,8 EC lichtverlaging.

Plagen onder controle

Met plagen is het tot op heden nog rustig. De tweede teelt is schoon geëindigd. Wel is uit voorzorg cucumeris los gestrooid, na een week gevolgd door het ophangen van een zakje cucumeris per mat. Een week daarna is nog een zakje montdorensis per mat bij gehangen.

In de tweede teelt zijn wel wat virusplanten gevonden

Luis is goed in evenwicht met de natuurlijke bestrijders, al kwam deze plaag eerder hard opzetten. Daardoor was een correctie nodig, waarbij direct weer biologie is ingezet. Die weet de luis nu onder controle te houden. “Tegen rupsen hebben we af en toe ook met Steward moeten ingrijpen. En je hebt de gebruikelijke gevelplekken met spint waar we deze week (week 34) Phytoseiulus ingezet hebben.”

Nog geen virus

Tot op heden heeft Van der Ploeg nog geen virus kunnen constateren. In de tweede teelt zijn wel wat virusplanten gevonden, al was dit minder heftig dan het voorgaande jaar en bleef het geconcentreerd op één plek. “Na zo’n stressperiode als afgelopen tijd, is het mogelijk dat je straks toch de eerste virusplanten weer gaat vinden.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.