weblog

‘ACM overtuigen dat niet de teler de prijs maakt’

Vandaag weer begonnen met het ruimen van de tweede teelt. Dit doe ik net als de zomerteelt in drie keer, want dat is mij goed bevallen.

De arbeid is goed planbaar. We hebben dit jaar niks te klagen over de jeugd die voor een vakantiebaantje komt. De werkzaamheden kan ik dan ook uitvoeren met veel jeugd en een paar vaste uitzendkrachten. Morgen komen de nieuwe planten voor de derde teelt er weer in.

Doordraai bij uitstek het instrument voor reguleren prijs

Wat me de laatste tijd opvalt is dat wij als producenten niet veel mogen verdienen in de keten waarin wij zitten. Wij hangen zogezegd aan de laatste speen. Doordraai van product mag of kan niet meer, want ‘verspilling’ staat maatschappelijk onder druk. Maar dat was toch het instrument bij uitstek om de prijs te reguleren.

Geen ramp is pas een ramp voor de Hollandse tuinbouw

Aan de andere kant is het zo dat wij telers zelf antwoorden moeten vinden voor het teveel aan product wat wij telen. Maar dat gaan wij telers ook niet doen. Nee, we denken altijd: ‘laat die ander het maar doen’.

Uiteindelijk is het toch gewoon het weer dat ons inkomen bepaalt. En geen ramp is pas een ramp voor de Hollandse tuinbouw, ook zo’n bekend gezegde onder telers.

Overleggen met telersverenigingen hoe komkommers te vermarkten

Ik denk dat de tijd nu rijp is om met alle telersverenigingen te overleggen hoe de komkommers te vermarkten. Eerst nog de Autoriteit Consument en Markt (ACM) overtuigen dat wij niet degene zijn die de prijzen maken, maar dat dat degene is die het product van ons koopt.

Als we mogen overleggen, kunnen we ook weer denken aan gecontroleerd uit de markt halen van product en dit product op een andere manier verwaarden, zodanig dat het niet in het retailprogramma komt. Ik hoop dat het jaar 2020 alsnog zo’n jaar wordt zoals we altijd om de vijf jaar lijken te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.