Doorgaan naar artikel

Verenigde Staten zetten Europa onder druk om Russisch gas

De gasprijs lijkt de bodem bereikt te hebben, terwijl de prijzen voor olie en elektriciteit stijgen.

De prijzen van gas bleven de afgelopen week redelijk stabiel. Er is voldoende gas voorradig. Bovendien produceren de Noorse en Russische gasvelden genoeg, ook al geven de cijfers aan dat er de afgelopen periode minder Russisch gas naar Europa is gestuurd. De daggasprijs gaf een ander beeld. Deze steeg de afgelopen week met een een halve cent per kuub, waarschijnlijk is de bodem bereikt en beweegt de prijs zich weer wat naar boven.

De Russische gasreus Gazprom boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies. Dit kwam met name door lagere prijzen en minder vraag in Europa en door de concurrentie van een royaal aanbod van LNG.

Stap uit aanleg Nord Stream

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo, zet Europa onder druk. De Amerikanen willen graag hun overvloed aan schaliegas per schip naar Europa exporteren. De Russen zien liever hun gas Europa instromen, onder andere via de omstreden Nord Stream II-pijpleiding. Pompeo’s uitspraak ‘stap eruit, nu het nog kan’ blijft zeker niet zonder gevolgen. De Amerikaanse regering plaatst de bouw van de leidingen nu onder de werking van een sanctiewet uit 2017. Bij de bouw en financiering zijn tal van westerse bedrijven betrokken.

Tegenwind voor zonnepanelen

De weersverwachtingen beïnvloeden de stroomprijs van de daghandel opwaarts, omdat de opwek van elektra door zon- en windinstallaties aanzienlijk minder is dan voorgaande weken. Ook komt de economie in deze coronatijd zo onderhand steeds meer tot leven, waardoor de vraag naar elektriciteit is toegenomen.

Voor de langetermijnprijzen zijn er andere onderliggende factoren die vat hebben gekregen op de koers. De opwaartse stijging werd veroorzaakt door de stijgende prijs van de CO2-emissierechten. Deze zijn de laatste weken naar oude niveaus gestegen tot zelfs een moment van boven € 30 per ton. Eind vorige week kwam er een einde aan de stijging en daalde de koers met € 3 per ton, waarna de elektriciteitskoers met een tiende daalde.

Problemen met teruglevering

Liander meldt dat er in steeds meer plaatsen in het verzorgingsgebied van de netbeheerder problemen zijn met de teruglevering van elektra. Congestie bood in veel gevallen een oplossing, maar in steeds meer gebieden is dit niet meer toereikend. Voor eigenaren van zonne-energie-installaties zit er vaak niets anders op dan wachten op verzwaring van het net, waardoor de opmars van nieuwe energiebronnen mogelijk wordt vertraagd. Een andere mogelijkheid is om het overschot op locatie gelijk om te zetten in waterstof, maar hiervoor zijn de kosten nog te hoog.

Opec+ vermindert de vermindering

De olieprijzen stegen woensdag 15 juli met meer dan 2%, gesteund door een scherpe daling van de Amerikaanse voorraden van ruwe olie. De voorraad was in de Verenigde Staten teruggelopen met meer dan 7 miljoen vaten olie. Dit was significant meer dan de door analisten verwachte vermindering van 2 miljoen vaten.

De minister van energie van Saudi-Arabië heeft aangegeven dat Opec+ naar een volgende fase in het productieakkoord gaat, doordat de vraag naar olie blijft aantrekken nu meer landen uit een lockdown komen. Naar verwachting gaat de groep de productiebeperkingen verminderen naarmate de vraag naar olie zich herstelt. De Opec+ zal 2 miljoen vaten olieproductie per dag herstellen van de 9,7 miljoen vaten per dag die het organisatie in mei, juni en juli had verlaagd. De Verenigde Staten produceren nu 1,4 miljoen vaten per dag minder.

Vraag naar olie daalt minder dan voorzien

Uit een maandrapport van de Opec blijkt dat het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd dit jaar minder daalt dan eerder voorzien was. De Russische minister van energie, Alexander Novak, heeft bekijkt de komende maand positief. Hij geeft aan dat de vraag naar olie aanzienlijk zal herstellen en nog maar 10% verwijderd zal zijn van de vraag voor de corona-pandemie.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin