Doorgaan naar artikel

Ruzie om gas in Egeïsche zee

Minder vraag en genoeg aanbod geeft een stagnerende gasprijs voor de korte termijn. Ook olie bleef hangen.

Nabij het Griekse eiland Kastellorizo is Turkije van plan om in de zeebodem onderzoek te doen naar een mogelijke gasvoorraad. Athene claimt dat de wateren en de bodem rond het eiland van Griekenland zijn, Turkije beweert dat het recht heeft op dat deel van de zee. Met als gevolg dat de twee aartsrivalen weer een conflict hebben, ditmaal over de mogelijke aanwezigheid van een gasvoorraad op de zeebodem.

De vraag naar vloeibaar natuurlijk gas (LNG) blijft ondertussen afnemen. Historisch lage gasprijzen van Azië tot Europa en een lagere vraag hebben ertoe geleid dat de Amerikaanse export van LNG dit jaar met meer dan 50% is gedaald volgens energielijst EIA. De verminderde wereldwijde vraag naar LNG heeft kopers van het vloeibare aardgas ertoe gedwongen om ladingen voor september te annuleren.

Prijzen lager door meer groene stroom

Hoe meer groene stroom er wordt opgewekt hoe lager de stroomprijzen, wat weer kan leiden tot minder groene stroom op den duur. Als de prijzen voor stroom laag blijven of nog lager worden door meer groene stroom, zijn investeringen in hernieuwbare energie zonder subsidie van de overheid niet meer rendabel. Afgelopen weekend waren de stroomprijzen op enige momenten negatief overdag, mede door voldoende wind en zon op zondag 26 juli.

Transmissienetbeheerder Tennet gaat investeren om de transportcapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en te verbeteren. Vorige week hebben ze groene obligaties uitgegeven, met de opbrengst gaan ze dit project en ook andere projecten financieren, waaronder het aansluiten op het elektriciteitsnet van grootschalige offshore wind projecten in Nederland en Duitsland.

De prijs voor CO2-emissierechten is na weken van stijging, waar analisten nog steeds geen eenduidig antwoord voor hebben, gedaald richting een volgens experts wenselijk niveau: € 20 tot € 25 per ton.

Afspraken over olievoorraden

De angst voor een tweede golf van Covid-19 in veel landen over de hele wereld blijft een impact hebben op de markten. Ondanks de versoepeling van de bezuiniging die de Opec+ vorige week voorgesteld heeft, bleef de Brent-olie rond $ 43 hangen. De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, heeft benadrukt dat de Opec zelf geen prijsdoel heeft.

Een belangrijk doel, benadrukt prins Abdulaziz, is dat een voortdurende afname van de olievoorraden gewaarborgd blijft en het terugbrengen van de voorraadniveaus tot het niveau van vóór de coronacrisis. Naar verwachting wordt dit niveua volgens kenners in de markt pas halverwege 2021 bereikt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin