Doorgaan naar artikel

‘Komkommer heeft tik gekregen van weersomslag’

Door de omslag van het weer begin week 28 snijdt teler Harry van Winden even wat minder komkommers.

“De nieuwste tuin staat een beetje leeg. We snijden minder komkommers dan de week ervoor. Met die omslag van warm naar donker weer heeft het gewas een tik gekregen. Er zijn een paar komkommers afgestoten en je hebt meer kleintjes. Met wat minder aanbod zie je de prijs gelukkig wel iets stijgen”, zegt teler Van Winden.

Planten aangetast door fusarium

De kas is voorzien van luchtbevochtiging, die tijdens de heetste periode ingezet kon worden samen met de scherminstallatie. Bij een oudere kas is alleen een scherm aanwezig, waar redelijk gebruik van is gemaakt om te felle instraling weg te schermen.

Die oudste tuin ziet er momenteel niet zo geweldig meer uit. Daar is een groot deel van de planten aangetast door fusarium. “Er zijn stukken waar de planten echt kapot gaan. Daarom stoppen we een halve week eerder met de teelt dan gepland, zodat we de tijd hebben om allemaal nieuwe matten te leggen voor de derde teelt. Normaal slopen we de planten altijd op een donderdag, nu gaan we dat op de maandag al doen.”

Nieuwe teelten

Op 24 juli gaan de nieuwe planten erin. De nieuwste tuin gaat nog even langer door, met 12 augustus als plantdatum. Van Winden: “Er wordt eerder al veel gewisseld bij komkommertelers. Hopelijk levert dat bij ons nog wat hogere prijzen op. Dan kunnen we in het staartje nog iets inhalen. Dat hebben we wel nodig, na die slechte komkommerprijzen die we gehad hebben.”

Blad plukken

In de nieuwste tuin wordt blad geplukt. “De planten staan nog dik een maand, dus dan moet je dat nog wel even doen. Misschien gaan we ook nog ranken toppen.” Bij de oudste tuin, die er eerder uit gaat, is in week 27 nog een keer blad geplukt. “De plant staat nu mooi kaal. Als we mooi weer krijgen, helpt dat voor een betere eindproductie.” Verder haalt Van Winden alvast stokjes weg, als voorbereidend werk op de komende teeltwisseling.


Tekst gaat verder onder de foto.

Ter voorbereiding op de komende teeltwisseling verwijdert een medewerker van komkommerteler Harry van Winden de stokjes alvast. - Foto: Peter Roek

Ter voorbereiding op de komende teeltwisseling verwijdert een medewerker van komkommerteler Harry van Winden de stokjes alvast. – Foto: Peter Roek

Vocht in kas houden

Op de nieuwste tuin gaat de temperatuur na de voornacht van 17 graden Celsius langzaam naar de 21 graden toe. “Op de middag knijpen we een beetje, om vocht in de kas te houden. We verhogen dan ook de CO2-dosering, om sterke vruchten te houden.” De EC die meegedruppeld wordt, zit rond de 3 mS/cm, wat resulteert in 3,5 EC in de mat. “Hoger mag hij niet zijn.”

Wel wat spint en meeldauw, geen virus

Wat plagen betreft was her en der spint te zien. “Daarom hebben we een keer gecorrigeerd met Floramite en Nissorun. Met de Californicus en Phytoseiulus die we erop gezet hebben, komt het wel weer goed. Maar we hebben gele plekken waar we toch net te laat waren. Al zie ik nu ook daar weer herstel en groene koppen.”

Er is een enkel stipje meeldauw waar te nemen. Zo lang het lukt, probeert Van Winden dat met de LVM onder controle te houden. En anders zal een keer gespoten moeten worden.

Virus is er nog niet gevonden. “Vorig jaar viel dat ook mee. Maar het blijft toch altijd spannend. Als we het zouden krijgen, moeten we alle matten vervangen. Of we moeten een virustolerant ras gaan zetten, maar ook die kunnen last van het virus krijgen.”

Auteur:
Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry van Winden

komkommerteler in Made (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin