teeltgeluid

‘Hopelijk levert aanvoerdip paprika betere prijs op’

Bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk staat het gewas er al het hele seizoen sterk op.

Paul Moerman: “Gina is ook wel een groeier. Die geeft geen krimp met heet weer. Qua vruchtvorm blijft hij ook supermooi. De grofheid is met 210 tot 215 gram goed nu.” Wel zijn de paprika’s ietsje lichter van kleur dan de Maranello die in een andere afdeling staat, en maakt het gewas heel veel lengte.

Oogst meer in zetsels

Eerder in het seizoen gaf het gewas continu een enorm constante zetting en oogst. “Maar met de weersomslag van ongeveer een maand geleden, van prachtig zonnig weer naar donkere weersomstandigheden, was die regelmaat direct weg.” De oogst komt nu weer in echte zetsels, zoals dat bij paprika meestal een vertrouwd verschijnsel is.

Minder te oogsten

“Momenteel hangt de plant ook meer dan vol genoeg”, constateert Moerman begin week 28 over de opgelopen plantbelasting. Er wordt daardoor flink gesneden. “Maar met het matige weer van afgelopen weekend is hij wel weer gestopt. Dus zit er een dip in de aanvoer aan te komen. Dat hoor je ook bij collega’s. Ik hoop dat de prijzen daardoor beter worden, want dat is nu dramatisch.”

Eerder in het teeltseizoen liep het juist nog goed met de prijzen voor paprika, zeker ten opzichte van andere vruchtgewassen. “Maar na deze week loop ik met de omzet alweer achter ten opzichte van vorig jaar. Dus als straks de constante aanvoer ophoudt, hoop ik dat dit onrust in de markt gaat veroorzaken, zodat de paprikaprijzen weer naar normale prijzen toe gaan.”

Biologische bestrijding loopt goed

De biologische bestrijding verloopt goed. Tegen rupsen hoefde slechts één keer een correctie uitgevoerd te worden. Wel maakt de teler zich zorgen over twee plekjes waar hij stinkwantsen heeft gevonden. “Hoe gaat dat zich verder ontwikkelen? Gaat dat uitbreiden?”

Tegen rupsen gaat om de paar weken een bestrijding uitgevoerd worden. Ook voor luis is te verwachten dat er een moment komt dat ingrijpen noodzakelijk wordt. “Tot nu toe redden we het nog steeds met biologie tegen luis. Dat loopt nu nog redelijk goed.”

Warmere nachten

Zachte nachten maken het lastig om richting de nagestreefde temperatuurwaarden te werken. Bij Gina staat een voornacht van 16 graden ingesteld. “We luchten daarna tot middernacht af vanaf 17 graden. Daarna gaan we bij 20 graden luchten. Bij Maranello zitten we een graad lager.”

De gewassen van beide rassen staan er op zich goed bij om een overgang naar echt zomers warm weer aan te kunnen. Als de instraling boven de 750 watt komt, wordt er geschermd tegen de zon.

Bij de watergift staat drie keer de instraling ingesteld. De EC in de mat ligt tussen de 3 en 3,5 mS/cm.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.