teeltgeluid

‘Blij dat krijtje er weer af is na bewezen diensten’

René Claassen in Dongen is tevreden hoe de paprikagewassen er bij staan.

“Het staat lekker te groeien.” Net voor de periode met de heetste dagen, van boven de 30 graden, had Claassen net een spuitkrijtje op het dek aangebracht. Regenbuien spoelden dat er later weer af. “Daarna volgde donker weer, dus ik was blij dat het krijt er toen af was. Dan kan het paprikagewas elk beetje licht weer goed gebruiken.”

EC-verlaging

Bij de klimaatinstellingen houdt hij een nachttemperatuur aan van 16 graden, die na middernacht in schuine lijn omhooggaat richting de dagtemperatuur van 21 graden, die rond zon op wordt bereikt. “Met warmer weer zetten we de P-band scherper. Ook verlagen we dan de EC met 0,2 punten, van 2 naar 1,8 EC. De plant krijgt zoveel water langs zijn wortels dat hij zijn voeding toch wel meeneemt. Dus dan wil je het niet te zout maken.”

je zit niet te wachten op plakvruchten

Plaagbeheersing

De biologische bestrijders weten plagen goed onder controle te houden bij de paprika’s. “Toch hebben we een keer Floramite tegen spint over de kop gespoten. Dan ben je de meeste spint kwijt en heb je de grootste kans dat de biologie het daarna blijft winnen. De biologie doet het nu goed.”

Ook tegen luis is ongeveer een maand geleden een keer ingegrepen. Er zat wel volop biologie, maar het evenwicht verschoof toch richting verhoudingsgewijs te veel luis. “Je zit niet te wachten op plakvruchten.”

Zwavelen

Tegen schimmels wordt elke nacht vijf uur gezwaveld. “We hebben nog geen meeldauw gezien, en ook geen plantuitval. Dus tot nu toe werkt dat goed. In week 29 hadden we even iets meer tijd, omdat de productie wat lager was. Toen hebben we alles opgeraapt wat er aan vruchten op de grond lag. Dan kunnen vruchten daar niet gaan liggen rotten en ruim je daarmee een infectiebron voor schimmelziektes op.”

We zijn niet van plan om te veranderen en willen weer dezelfde rassen gaan zetten

Lange planten

De groene Frazier staat qua plantlengte wat aan de hoge kant. “Maar ik denk dat het net gaat lukken met de lengte. Hij zal wel net boven de draad uit gaan komen. Als de koppen maar niet tussen de schermdraden gaan zitten als we in het najaar willen gaan schermen.”

Rassenkeus

De gedachten gaan ook alweer naar de rassenkeus voor het komende seizoen. Die lijkt niet lastig te worden. “We zijn niet van plan om te veranderen en willen weer dezelfde rassen gaan zetten.” Dat zijn Maduro voor het rode paprikasegment en Frazier voor groen. “Al zijn er wat nieuwe rassen die het ook aardig doen. Die zullen we in de praktijk in de gaten houden, maar komend teeltseizoen houden we het nog bij de huidige rassen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.