teeltgeluid

‘Bij tomatenras Marinice last van valtrossen die afscheuren’

“De prijzen van de tomaten zijn bar slecht, met een dieptepunt in juni”, zegt teler Theo van der Kaaij in Berlikum (Fr.). “Een opleving van de prijzen zoals vorig jaar in juni maken we dit jaar niet mee.”

Merlice in kas 1 wordt nu alleen nog belicht door de leds tussen het gewas (interlighting). Deze staat in de ochtend vanaf 6.00 uur nog ongeveer 7 uur per dag aan. Per week is dat 50 uur. “Door de leds staat het gewas goed in balans en groeien de vruchten hoog in de plant goed mee”, vertelt Van der Kaaij. “Problemen door warmte hebben nog niet gehad, omdat er slechts een paar warme dagen zijn geweest. Wel hebben we veel zonlicht gehad. Een ideaal jaar voor het telen van tomaten.” De productie loopt ruim een kilo per vierkante meter voor op vorig jaar.

De biologische gewasbescherming is in deze kas onder controle. “Het niveau van de Macrolophus is goed. Over het geheel zien we weinig prikschade. Alleen bij het betonpad is er wel wat meer prikschade, omdat daar de karren schoon worden gemaakt”, aldus de tomatenteler.

Gezwalk tussen generatief en vegetatief

Het met Son-T belichte tomatengewas in kas 2 (Merlice en Marinice) staat iets vegetatiever. Van der Kaaij: “Doordat we minder hebben belicht zwalkte het gewas hier wat meer heen en weer tussen generatief en vegetatief. In het voorjaar zijn we te vroeg gestopt met de belichting, waardoor het gewas te vegetatief is geworden. Nu hebben we het weer meer naar generatief kunnen sturen.”

Op een paar plekken heeft de teler galmijten geconstateerd. Het preventieve rondje spuitje met zwavel heeft niet voldoende geholpen. Op de galmijtplekken wordt nu een extra rondje gespoten met zwavel. De hele kas krijgt een behandeling. Zo blijft het hopelijk onder controle.

Bij Marinice hebben we veel valtrossen die afscheuren. Bij Merlice hebben we daar nooit last van

Bij Marinice blaadje uit de kop dieven

De onbelichte teelt van Marinice in kas 3 slaat nu iets door naar vegetatief. “We dieven nu al een blaadje mee uit de kop van de plant, om hiermee van vegetatief naar generatief te sturen. Want we zijn anders bang dat het gewas te vegetatief doorslaat”, meldt de tomatenteler. “Als het geen hete zomer wordt, lijkt het niet goed te gaan met Marinice. Voor dit ras moet het heet weer buiten worden om verschil met Merlice te maken. Merlice doet het bij heet weer minder goed, miszetting en neusrotgevoelig. Het ras Marinice heeft iets meer groeikracht dan Merlice, de gewasstand is opener maar het bladoppervlak vult hij gemakkelijker. Toch zien we bij Marinice te veel negatieve dingen. We hebben nu veel valtrossen bij dit tomatenras, die afscheuren. Bij Merlice hebben we daar nooit last van gehad.

Productievoorsprong wordt kleiner

De productie is tot nu toe goed. “Het positieve productieverschil loopt nu terug. De voorsprong in productie raken we kwijt. Marinice geeft de vruchten gemakkelijker af en gaat met een lagere plantbelasting de zomer door. We hopen dat in het najaar een hogere productie terugkomt, maar hebben daar nog niet het goede gevoel bij. Het eindschot zal het moeten doen.”

De tomatenteler laat de steenwolmat meer interen om met watergeven nog wat te sturen.

In het gewas neemt de wittevlieg toe. Ook heeft de teler galmijt gezien. “We concentreren ons nu op de bestrijding hiervan door zwavel te spuiten.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.