teeltgeluid

‘Vitalere plant met minder meststoffen’

De gewassen van de rode en groene paprika’s bij Arie Jongeleen in Dongen staan er halverwege week 24 sterk op, en zijn in balans.

“Wat je eraf snijdt, komt er ook weer bij. De plantbelasting blijft gelijk.” Ook over de kwaliteit is Jongeleen tevreden. Met het warme zonnige weer rond de afgelopen feestdagen was hij blij met de coating op het dek. Extra schermen tegen te felle instraling was daardoor niet nodig. De nuttige maatregel van het coaten blijft natuurlijk wel zijn beperkingen houden. “Nu we weer zulke donkere dagen hebben gekregen, zou je het er liever eventjes niet op hebben.”

Wortels sterk houden

Sterke weerovergangen van sterk zonnig naar regenachtig donker weer vragen vooral opletten bij de watergift. “Met warm weer en de ramen open drinken de planten veel. Met donker weer is dat veel minder. Dan moet je bijsturen. Er is veel te automatiseren, maar dat blijft handwerk.”

“De eerste dag na een weersomslag kun je nog gewoon water blijven geven. Daarna moet je echt rustiger gaan doen, anders krijg je te veel drain. Nu zijn de wortels nog fantastisch, en dat moet zo blijven.”

Plantsap analyses

Er wordt 1,9 EC meegedruppeld. In de mat wordt 2,7 EC gemeten. Jongeleen heeft net een rondje blad geplukt als monster voor een plantsap-analyse. “Dat doen we nu sinds ongeveer een jaar. Je ziet daar toch heel andere dingen uitkomen. We geven minder stikstof mee dan dat we standaard deden. Daardoor ben je ook minder gevoelig geworden voor bijvoorbeeld een luisje. En je kunt beter bijsturen. Normaal stelde je vast dat het in het water moet zitten. Nu zie je soms dat de plant van sommige elementen al voldoende heeft. Er staat nu een gezondere en vitalere plant, met minder meststoffen.”

Tijdens de donkerder weersomstandigheden kan de plant vanaf 7.00 uur water krijgen, met als voorwaarde dat eerst 100 joules instraling moet zijn gemeten. Om 9.30 uur moet sowieso begonnen worden met druppelen. Er wordt bijtijds weer gestopt. “Anders drinkt hij de mat niet meer leeg en wordt de plant zwakker op zijn wortels.”

Blad plukken ten behoeve van plantsap-analyse. - Foto: Bert Jansen
Blad plukken ten behoeve van plantsap-analyse. - Foto: Bert Jansen

Snel te vochtig

Bij de klimaatinstellingen wordt een nachttemperatuur van 16 graden aangehouden en overdag een stooktemperatuur van 21 graden. Er wordt gelucht op 21,5 graden, wat later in de middag door mag lopen naar 24,5 graden. Het scherm loopt op verschil tussen stook- en buitentemperatuur soms nog dicht in de nacht. “’s Ochtend gaat het altijd bijtijds weer open, anders wordt het snel te vochtig in de kas.”

Vangplaten effectief

Met ziektes en plagen is het rustig. Spint is helemaal onder controle, na een ronde roofmijten uitzetten.

Alleen tegen rupsen wordt in week 24 een rondje gespoten. “In de ene kas wordt het nodig om in te grijpen, in de andere kas valt het nog wel mee. Je wilt voorkomen dat rupsenstront op de vruchten komt, of dat ze aan de kroon gaan vreten. Dat moet je niet hebben.”

De natuurlijke vijanden doen het goed. Er zit heel veel Macrolophus en Orius, en ook degenerans en montdoriensis ziet de teler rondlopen. Verder zijn door heel de kas heen vangplaten opgehangen, om een eventuele witte vlieg weg te vangen die binnen komt vliegen. “Dat heeft wel effect.”

Opschonen

Gewaswerk bestaat uit de standaard rondjes toppen en indraaien. “We hebben het nu nog niet gedaan, maar rond deze tijd doen we wel altijd een rondje om het gewas op loophoogte op te schonen. Als we binnenkort een middag of een dag overhebben, dan gaan we dat zeker doen. Je hebt altijd wilde toppen die doorschieten. Aan de rotzooi die daaraan komt, heb je niets.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.