teeltgeluid

‘Versneld wisselen na aantasting komkommers door crazy roots’

Bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel vindt de teeltwisseling bij de 23 december geplante hogedraadteelt straks iets eerder plaats dan oorspronkelijk was gepland.

Teeltverantwoordelijke bij Tielemans is Jan Biemans. “We hebben problemen gehad met crazy roots. Dat blijft je de hele teelt achtervolgen. Er vallen steeds meer planten uit. De gemiddelde stengeldichtheid is wat minder geworden dan de oorspronkelijke drie stengels per vierkante meter, hoewel er wat kopjes bijgemaakt zijn. “Soms vallen er ook hele matten uit. De productie ligt niet meer zo hoog als het zou kunnen zijn. Onderlinge plantverschillen zijn groter geworden, en door zwakte van het gewas zie je eerder Pythium verschijnen.”

“We gaan daarom versneld wisselen. We zouden eigenlijk 4 juli met een nieuwe teelt beginnen. Nu gaan op 19 juni de nieuwe planten er al in. Om met een schone lei te beginnen, gaan er allemaal nieuwe steenwolmatten in. Ook alle druppelaars worden schoongemaakt.”

Schraal weer

De periode met schraal weer maakt het een moeilijk jaar voor het ras Hi Power. “De lengte gaat dan parten spelen. Die is al bijna 12 meter. Dan heeft de plant meer moeite om water en voedingsstoffen bovenin het kopje van de plant te krijgen.” Die kop is er op zaterdag 23 mei uitgehaald.

Dakberegening toch aan

Gedurende de periode met extremer weer is toch de dakberegening wat gebruikt, om de kastemperatuur te helpen beheersen. Al is Biemans daar geen voorstander van, vanuit het extra risico op verspreiding van virus. “Maar omdat we al jaren geen last van virus hebben gehad, hebben we het toch maar geriskeerd.”

Bladafsplitsing op peil houden

Tijdens het hete weer is een nacht- en dagtemperatuur aangehouden van 19,5 en 16 graden Celsius. Met koelere omstandigheden is dat verhoogd naar 17 en 20,5 graden. “Want je wilt toch een etmaaltemperatuur van rond 21 graden aanhouden, om uit te blijven komen met de gewenste bladafsplitsing.”

Afkoeling bij heldere hemel

Buiten de crazy roots valt het mee wat er aan ziekten en plagen waar te nemen is. “Wel zit er soms een ‘Mycosje’ in het kopje. Met een heldere hemel kan het extreem afkoelen bovenin het gewas. Daar schermen we wel tegen.”

“We hebben wat spint gehad, maar die is weer goed onder controle. Trips hebben we hier al jaren niet meer gehad. Een luisje dat binnengevlogen was hebben we bestreden. Daarbij blijft het lastig dat Plenum eruit is gegaan als toegelaten correctiemiddel.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Er is ruimer geplant, om ook later in de teelt voldoende productie te behouden. - Foto: Bert Jansen
Er is ruimer geplant, om ook later in de teelt voldoende productie te behouden. - Foto: Bert Jansen

Lagere plantdichtheid

In een andere kas is 21 april gestart met een hogedraadteelt komkommer met als ras Lausanne, na afronding van een tomatenteelt. Er is gestart op 2,65 planten per vierkante meter. Vorig jaar werd nog gestart op 3 stengels/m2. “In het begin gaf die hogere plantdichtheid een hoge productie, maar later moesten we daar te veel op inboeten.”

Hogere temperatuur op korter gewas

De aangehouden temperaturen liggen net iets hoger dan bij de bovengenoemde teelt van 23 december. De etmaaltemperatuur ligt tegen de 22 graden Celsius aan, en de nachttemperatuur is 17 in plaats van 16 graden. De teelt kan dat hebben, omdat de groei met ongeveer vier meter plantlengte makkelijker gaat dan bij het oudere en veel langere komkommergewas.

“En we willen de bladafsplitsing op ruim zeven bladeren per week (18 tot 20 bladeren/m2/week) houden, zodat we negen tot tien komkommers per week kunnen blijven oogsten.” Als dat met alleen temperatuur niet meer lukt, dan moet er een keer een dubbele vrucht blijven zitten, in plaats van standaard om en om te blijven dunnen met één vrucht per oksel.

Keus hogedraadteelt

Er staat ook nog een traditionele teelt, die bijna beëindigd is. Gebruikelijk is om daar nog een keer een traditionele komkommerteelt te planten met daarna tomaat. Maar nu is gekozen voor een hogedraadteelt komkommer, die 4 juni begint en zal doorgaan tot half november. Er komen 2,25 planten/m2 van het ras Lausanne te staan.

Variatie in adviezen

Biemans heeft net een ronde door de kas gedaan met zijn teeltvoorlichter, om daarna door te gaan naar de andere locatie om hetzelfde te doen. “Maar voor elk van die beide locaties hebben we wel een verschillende voorlichter. Anders krijg je te veel hetzelfde verhaal te horen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.