teeltgeluid

‘Verlies aan productie door windhoos’

“Door de windhoos van 30 april zijn we vanaf die datum met komkommer gedeeltelijk uit productie geweest. Dat loopt door totdat we in week 27 weer alles hebben aangeplant”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

Door de windhoos is ongeveer 1,5 hectare van de komkommer- en puntpaprika getroffen. Hierdoor is de teeltwisseling bij komkommer anders verlopen dan gepland. Vanwege de opruimwerkzaamheden is in plaats van week 19 de teeltwisseling pas in week 20 gestart. Deze aanplanting is eind week 22 weer in productie gekomen. Deze nieuwe teelt kwam goed in productie en de plaagdruk is laag.

Verzekering

Van Marrewijk: “De verzekering heeft vanaf begin constructief meegedacht om de schade te beperken en de continuïteit in komkommerproductie te waarborgen. We hebben een tussengevel gemaakt om in het gedeelte van de teelt dat bleef staan een goed klimaat te hebben. Het getroffen gedeelte hebben we in fases opgestart om in productie te blijven. In week 25 is de kas pas volledig dicht gekomen. De laatste 4.000 vierkante meter wordt in week 27 weer geplant. Nu is nog 8.000 vierkante meter uit productie.”

Behoorlijke tomatenproductie

De tomaten staan er goed op. De vruchten vullen goed uit. De laatste weken is er een behoorlijke tomatenproductie geweest. “Het gewas staat er gewoon goed en krachtig op. Vier weken geleden was er wel lichte aantasting Cladosporium, die door een biologische aanpak nu weer onder controle is. De schimmelaantasting komt door een hogere lichtintensiteit als gevolg van minder vliegverkeer. Hierdoor was de uitstraling ’s nachts hoger, wat mede de oorzaak is van Cladosporium.”

Tuta is wel op het bedrijf aanwezig, maar aantasting is laag. Hierdoor wordt er momenteel niets aan gedaan.

Spint

In de trostomaten is al een aantal weken een lichte spintaantasting, die een fragile balans met de roofmijt Phytoseiulus heeft. Het probleem wordt niet groter. “In trostomaten hadden we afgelopen 4 weken een enorme productie. Soms wel weken van 2,5 tot 3 kilo per vierkante meter. Dat is fors hoger dan normaal. Dat komt allereerst doordat het gewas na de lichtsterke periode in maart vol in productie is. Een tweede reden is dat door de bijgemaakte dief er extra stengels zijn waardoor de productie aantrekt”, aldus de teeltmanager.

Hij moet nu opletten dat er niet te overdadig water met de druppelaars wordt gegeven en alleen met de regenleiding boven in de kas om de grond vochtig te houden.

Vraag naar bio-product

Van Marrewijk: “Door de coronatijd zijn de consumenten zich bewuster van gezonder eten geworden. De afzet van biologische tomaten heeft tot 4 weken geleden super goed gelopen met hogere prijzen. Daarna is er enige stagnatie opgetreden doordat ook de traditionele telers een forse productietoename hadden en dit actiematig de markt ingedrukt hebben. Dit had op dat moment een duidelijk remmend effect op de afzet en prijsontwikkeling. De vraag naar bioproducten is nog steeds groot tot zeer groot. Maar door confessioneel product is er meer druk op de markt.”

Andere teeltstrategie werpt vruchten af

Het hele jaar is er bij aubergines al een forse productie door een andere teeltstrategie van droger en generatiever telen. “Dit werpt zijn vruchten af. De plant is goed in balans. En door deze teelwijze heeft de plant minder behoefte aan magnesium, waardoor het gewas beter op kleur blijft.

De plaagdruk is laag. Een keer een kortstondige uitbraak van trips gehad, die door roofwantsen Macrolophus en Orius zijn opgeruimd.

De vruchtkwaliteit is goed. “Onze huidige rassenkeuze voor Adele, pakt goed uit”, meldt Van Marrewijk.

Puntpaprika supergoed in productie

“De puntpaprika is supergoed in productie. Weinig ziekten en plagen. Het gewas is keurig in balans en blijft goed doorzetten. Het is zeker een gewas waar meer groeipotentie in zit en wat nog meer kilo’s kan geven.”

Bij de blokpaprika gaat het wat minder door de aantasting van naaktslakken in het tweede zetsel. “Nadat het eerste zetsel al verloren was gegaan, is het ook met het tweede en derde zetsel niet vanzelf gegaan”, laat de teeltmanager weten.

Als gevolg van het aborteren van vruchten door het slakkenprobleem was er een behoorlijke luizendruk, omdat er een forse hoeveelheid overtollige suikers in de plant aanwezig was. De teeltmanager heeft het gewas, dat ook uit balans was, weer in balans moeten brengen. De luisaantasting is nu nihil.

Van Marrewijk: “Door onze methode van telen en het gebruik van de bodem, hoeven we nog steeds niet bij te mesten. Alle waarden zijn nog netjes op orde. Bodem- en bemestingtechnisch gaat het super.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.